Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV GORANA VUJOVIĆA I MIROSLAVA DUKE

26.12.2013. 15:40

Tužiteljstvo BiH je podiglo optužnicu protiv dvije osobe koje se terete da su počinile kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavkа 1. Kaznenog zakona BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV GORANA VUJOVIĆA I MIROSLAVA DUKE

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Gorana Vujovića, rođenog 04. 05. 1959. godine u mjestu Preraca, općina Bileća, gdje je i nastanjen, državljanina BiH i

- Miroslava Duke, rođenog 06. 06. 1960. godine u Dolovima, općina Stolac, nastanjenog u Trebinju, ranije osuđivanog, državljanina BiH i R Srbije.

Navedeni optuženi se terete da su, Goran Vujović u svojstvu načelnika SJB u Bileći i Miroslav Duka u svojstvu komandira milicije u SJB u Bileći, u vremenskom razdoblju od početka mjeseca lipnja pa do konca mjeseca prosinca 1992. godine, za vrijeme ratnog stanja u BiH, a u okviru širokog i sistematičnog napada pripadnika vojske, policije i paravojske Srpske Republike BiH, a potom Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog pučanstva na širem području općine Bileća, znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio tog napada, svjesno i voljno sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem realizacije strateških ciljeva, pa su radi realizacije ovog cilja planirali, naredili i počinili progon nesrpskog civilnog pučanstva općine Bileća na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, zasnovan na diskriminatornoj namjeri.

Implementacija strateškog plana, pored progona bošnjačkog i hrvatskog pučanstva sa područja općine Bileća, obuhvatala je protupravna i nečovječna zatočenja u nehumanim uvjetima, deportaciju, ubojstva, mučenja tjelesnim i duševnim zlostavljanjem, na način da su u koordinaciji sa načelnicima i komandirima policije, stanica javne bezbjednosti Gacko i Nevesinje, planirali i naredili te organizirali protupravna uhićenja civilnih osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nakon čega su omogućili i organizirali njihovo zatočenje u logorskim objektima, koji su bili zgrade SJB Bileća i Đački dom u Bileći.

Radnje osumnjičenika su usko povezane sa radnjama, kako njima podređenih pripadnika aktivnog i rezervnog sastava milicije u SJB Bileća, tako i sa radnjama pripadnika vojnih ili paravojnih formacija.

Za sve ove zločine, kojima su bili izloženi zatočenici nesrpske nacionalnosti u prostorijama SJB Bileća i Đačkog doma u Bileći, osumnjičenici su znali, dok je osumnjičenik Miroslav Duka i osobno sudjelovao u počinjenju ubojstava, u tjelesnim i duševnim zlostavljanjima, kao i mučenjima zatočenih osoba, i takve zločine su u cijelosti podržavali i ohrabrivali jer nisu iste nikada ni pokušali spriječiti niti poduzeti radnje na provedbi istraga ili kažnjavanju počinitelja tih zločina.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba