Vijesti

UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA DVIJE OSUMNJIČENE OSOBE

26.12.2013. 15:38

Tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za dvojicu osumnjičenika za koje postoji osnovana sumnja da su počinili kazneno djelo zločini protiv čovječnosti iz članka 172. stavka 1. točke h) u svezi sa točkom a), člankom 180. stavkom 1. i u svezi sa člankom 29. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

UPUĆEN PRIJEDLOG ZA ODREĐIVANJE MJERE PRITVORA ZA DVIJE OSUMNJIČENE OSOBE

Postupajući tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH uputio je prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičenike V. D. (1967) i M. M. (1970).

Osumnjičenike su u jutarnjim satima dana 24. 12. 2013. godine slobode lišili ovlašteni djelatnici SIPA-e. Oni su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičeni su da su za vrijeme oružanog sukoba na teritoriju BiH, kao pripadnici policijskih snaga tijekom srpnja 1995. godine, na području Srebrenice vršili progon civilnog bošnjačkog pučanstva na političkoj, nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi ubojstvima civila.

Nakon lišenja slobode, navedene osobe su predate postupajućem tužitelju koji ih je ispitao u svojstvu osumnjičenih osoba, nakon čega je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora iz razloga opisanih u članku 132. stavku 1. iz točaka a) i b) ZKP-a BiH za osumnjičenog V. D., a prema M. M. iz članka 132. stavka 1. točke b) istoga Zakona.

Mjera pritvora za osumnjičenike je, između ostaloga, predložena zbog bojazni da bi mogli ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, suučesnike ili prikrivače, a prema V. D. i iz razloga postojanja opasnosti od bjekstva.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH, a tužiteljstvo nastavlja istragu u ovom predmetu.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba