Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЛУКЕ МАЈСТОРОВИЋА (1964)

26.12.2013. 15:04

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Луке Мајсторовића, који се терети за кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. става 1. тачке ц) у вези члана 180. става 1. КЗ-а БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ЛУКЕ МАЈСТОРОВИЋА (1964)

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Луке Мајсторовића, рођеног 09. 10. 1964. године у Сарајеву, са пребивалиштем у мјесту Пребљези у општини Србац, држављанина Босне и Херцеговине.

Оптужени Лука Мајсторовић се сумњичи да је за вријеме ратног стања у БиХ и оружаног сукоба између Војске Српске Републике БиХ, касније Војске Републике Српске (ВРС) и Армије Босне и Херцеговине, у својству исљедника, оперативног радника крим-службе СЈБ Ново Сарајево - Оперативна група Кула, кршио одредбе члана 3. Женевске конвенције о заштити цивилних лица за вријеме рата од 12. 08. 1949. године.

У оптужници се наводи да је оптужени у мјесецу мају 1992. године у просторији КПД Кула, приликом испитивања два цивила бошњачке националности, ове цивиле физички малтретирао и ударао ногама и рукама по свим дијеловима тијела. Како се даље наводи у оптужници, оптужени је, такође у мјесецу мају, у просторији КПД Кула, приликом испитивања једног заробљеног цивила бошњачке националности, заједно са њему познатим припадником Оперативне групе Кула, учествовао у физичком малтретирању поменутог цивила, тако што су га ударали ногама и рукама по цијелом тијелу, од којих удараца је задобио озбиљне повреде у предјелу главе и претрпио огроман страх.

Оптужени Лука Мајсторовић се терети да је, кршећи правила међународног права за вријеме рата и оружаног сукоба, починио кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. става 1. тачке ц) КЗ-а БиХ у вези члана 180. става 1. истог Закона.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba