Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV LUKE MAJSTOROVIĆA (1964)

26.12.2013. 15:04

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Luke Majstorovića, koji se tereti za kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavka 1. točke c) u svezi članka 180. stavka 1. KZ-a BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV LUKE MAJSTOROVIĆA (1964)

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv

Luke Majstorovića, rođenog 09. 10. 1964. godine u Sarajevu, sa prebivalištem u mjestu Prebljezi u općini Srbac, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi Luka Majstorović se sumnjiči da je za vrijeme ratnog stanja u BiH i oružanog sukoba između Vojske Srpske Republike BiH, kasnije Vojske Republike Srpske (VRS) i Armije Bosne i Hercegovine, u svojstvu isljednika, operativnog radnika krim-službe SJB Novo Sarajevo - Operativna grupa Kula, kršio odredbe članka 3. Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12. 08. 1949. godine.

U optužnici se navodi da je optuženi u mjesecu svibnju 1992. godine u prostoriji KPD Kula, prigodom ispitivanja dva civila bošnjačke nacionalnosti, ove civile fizički maltretirao i udarao nogama i rukama po svim dijelovima tijela. Kako se dalje navodi u optužnici, optuženi je, također u mjesecu svibnju, u prostoriji KPD Kula, prigodom ispitivanja jednog zatočenog civila bošnjačke nacionalnosti, skupa s njemu poznatim pripadnikom Operativne grupe Kula, sudjelovao u fizičkom maltretiranju pomenutog civila, tako što su ga udarali nogama i rukama po cijelome tijelu, od kojih udaraca je zadobio ozbiljne ozljede u predjelu glave i pretrpio ogroman strah.

Optuženi Luka Majstorović se tereti da je, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, počinio kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavka 1. točke c) KZ-a BiH u svezi članka 180. stavka 1. istoga Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba