Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV LUKE MAJSTOROVIĆA (1964)

26.12.2013. 15:04

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Luke Majstorovića, koji se tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stava 1. tačke c) u vezi člana 180. stava 1. KZ-a BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV LUKE MAJSTOROVIĆA (1964)

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv

Luke Majstorovića, rođenog 09. 10. 1964. godine u Sarajevu, sa prebivalištem u mjestu Prebljezi u općini Srbac, državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženi Luka Majstorović se sumnjiči da je za vrijeme ratnog stanja u BiH i oružanog sukoba između Vojske Srpske Republike BiH, kasnije Vojske Republike Srpske (VRS) i Armije Bosne i Hercegovine, u svojstvu isljednika, operativnog radnika krim-službe SJB Novo Sarajevo - Operativna grupa Kula, kršio odredbe člana 3. Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata od 12. 08. 1949. godine.

U optužnici se navodi da je optuženi u mjesecu maju 1992. godine u prostoriji KPD Kula, prilikom ispitivanja dva civila bošnjačke nacionalnosti, ove civile fizički maltretirao i udarao nogama i rukama po svim dijelovima tijela. Kako se dalje navodi u optužnici, optuženi je, također u mjesecu maju, u prostoriji KPD Kula, prilikom ispitivanja jednog zatočenog civila bošnjačke nacionalnosti, zajedno sa njemu poznatim pripadnikom Operativne grupe Kula, sudjelovao u fizičkom maltretiranju pomenutog civila, tako što su ga udarali nogama i rukama po cijelom tijelu, od kojih udaraca je zadobio ozbiljne povrede u predjelu glave i pretrpio ogroman strah.

Optuženi Luka Majstorović se tereti da je, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. stava 1. tačke c) KZ-a BiH u vezi člana 180. stava 1. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba