Вијести

ТУЖИЛАЦ ИЗ ПОСЕБНОГ ОДЈЕЛА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ, ЗАЈЕДНО СА ИСТРАЖНИМ ТИМОМ, ПОСЈЕТИО ЈЕ ЛОКАЦИЈУ ЕКСХУМАЦИЈЕ МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ У ТОМАШИЦИ КОД ПРИЈЕДОРА

20.12.2013. 15:39

По налогу главног тужиоца Тужилаштва БиХ, тужилац из Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ, заједно са стручном сарадницом и истражиоцем Тужилаштва БиХ, посјетио је мјесто ексхумације на локалитету Томашица код Приједора.

ТУЖИЛАЦ ИЗ ПОСЕБНОГ ОДЈЕЛА ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ, ЗАЈЕДНО СА ИСТРАЖНИМ ТИМОМ, ПОСЈЕТИО ЈЕ ЛОКАЦИЈУ ЕКСХУМАЦИЈЕ МАСОВНЕ ГРОБНИЦЕ У ТОМАШИЦИ КОД ПРИЈЕДОРА

Прошле седмице је поступајући тужилац преузео у рад предмет ексхумације на локацији масовне гробнице Томашица и одредио да се ангажује још један криминалистичко-судски тим, у циљу интензивнијег рада на ексхумацији и медицинско-криминалистичкој обради нађених тијела жртава. Поступајући тужилац Тужилаштва БиХ је, заједно са истражним тимом, обишао локацију масовне гробнице Томашица, као и капацитете на локацији „Крајина - идентификацијски пројекат“ (КИП) Шејковача, гдје се врши процес судско-медицинске обраде и идентификација посмртних остатака пронађених на локацији Томашица, те утврдио да се радови одвијају планираном динамиком.

Тужилац је на мјесту ексхумације добио детаљне информације о досадашњем току ове ексхумације на којој су пронађени посмртни остаци више стотина жртава ратних злочина са подручја Приједора и околине, као и о наставку радова у наредном периоду.

Током дводневног боравка на подручју Приједора и Санског Моста, тужилац и истражни тим су предузели мјере и радње на прикупљању информација о мјестима извршења злочина и могућим извршиоцима злочина, чије су жртве пронађене у масовној гробници Томашица.

По наредби главног тужиоца, процес ексхумације на Томашици није прекинут и радови се врше упркос ниским температурама, које су данима неколико степени у минусу.

На локалитету Томашица, гдје процес ексхумације већ траје око 4 мјесеца, стално је присутан истражилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ, који надгледа процес и координише рад овлаштених службених лица која учествују у процесу ексхумације.

Тужилаштво БиХ, заједно са осталим институцијама укљученим у процесе тражења, ексхумације и идентификације посмртних остатака жртава ратних злочина у цијелој Босни и Херцеговини, улаже максималне напоре да се ови процеси убрзају, те је због тога у процесу ексхумација затражен и ангажман механизације Оружаних снага БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba