Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TRI OSOBE ZBOG RATNOG ZLOČINA. DVOJICA OPTUŽENIKA SU AKTIVNI POLICAJCI

20.12.2013. 15:30

Tužiteljstvo BiH je podiglo optužnicu protiv tri osobe koje se terete da su počinile kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavka 1. točke c), a u svezi sa člankom 180. stavkom 1. i člankom 29. KZ-a BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV TRI OSOBE ZBOG RATNOG ZLOČINA. DVOJICA OPTUŽENIKA SU AKTIVNI POLICAJCI

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

- Azema Ibrovića (1970), državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Srbije,

- Enesa Maksumića (1969), državljanina Bosne i Hercegovine i

- Jusufa Hindića (1954), državljanina Bosne i Hercegovine.

Optuženici se terete da su za vrijeme rata u BiH i oružanog sukoba između pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane, Azem Ibrović i Enes Maksumić u svojstvu aktivnih policajaca Stanice javne bezbjednosti Jablanica, a Jusuf Hindić u svojstvu pripadnika 44. brigade ARBiH, postupali protivno člancima 3. i 147. Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata od 12. 08. 1949. godine, te članku 75. stavku 2. točki a) Dopunskoga protokola o međunarodnim oružanim sukobima iz iste Ženevske konvencije.

Oni se terete da su u noći 28./29. 07. 1993. godine u zatočeničkom objektu „Muzej - Bitka na Neretvi“ u Jablanici, gdje su bili zatočeni civili hrvatske nacionalnosti kao i zatočeni pripadnici Hrvatskog vijeća obrane, sudjelovali u nasilju nad životom, zdravljem ili tjelesnim odnosno mentalnim blagostanjem ljudi, a posebice u nečovječnom postupanju i mučenju svake vrste.

Mučenje i nečovječno postupanje prema jednoj oštećenoj osobi je za posljedicu imalo nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

Optužnica je, skupa sa dokaznim materijalom, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba