Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ УТАЈЕ ПОРЕЗА

19.12.2013. 15:13

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

- Р. А. (1980) из Тузле, раније осуђиваног, држављанина БиХ и

- „РАПКИЋ МЕТАЛИ“ д.о.о. Тузла – правног лица које је регистровано на име власника Р. А.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ УТАЈЕ ПОРЕЗА

Према наводима оптужнице, оптужени и правно лице се терете да су у 2011. години, као порески обвезници у смислу чланова 12. и 13. Закона о ПДВ-у, прибавили противправну имовинску корист пружањем лажних података о својим стеченим опорезивим приходима који су од утицаја на утврђивање пореских обавеза обављајући „фиктиван промет“ у смислу члана 64. Закона о ПДВ-у и члана 16. Закона о Управи за индиректно опорезивање БиХ, на начин да су у пословним књигама евидентирали 17 фактура о набавци добара од наводних добављача из Живиница и Тузле са улазним ПДВ-ом у укупном износу од 345.322,00 КМ, за који износ су неосновано умањене пореске обавезе због неиспуњaвања услова из члана 32. Закона о ПДВ-у и чиме је оштећен буџет БиХ за назначену суму.

Оптужени Р. А. је као одговорно лице избјегао да плати давања прописана пореским законодавством БиХ, пружајући лажне податке о стеченим опорезивим приходима правног лица „РАПКИЋ МЕТАЛИ“ д.о.о. Тузла као пореског обвезника, односно није пружио захтијеване податке о стеченим опорезивим приходима и другим чињеницама од утицаја на утврђивање износа обавеза, чиме су починили, Р. А. кривично дјело порезна утаја или превара из члана 210. става 4. КЗ-а БиХ, а правно лице „РАПКИЋ МЕТАЛИ“ д.о.о. Тузла кривично дјело порезне утаје или преваре из члана 210. става 4. у вези са чланом 124. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba