Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG UTAJE POREZA

19.12.2013. 15:13

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

- R. A. (1980) iz Tuzle, ranije osuđivanog, državljanina BiH i

- „RAPKIĆ METALI“ d.o.o. Tuzla – pravne osobe koja je registrirana na ime vlasnika R. A.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG UTAJE POREZA

Prema navodima optužnice, optuženi i pravna osoba se terete da su u 2011. godini, kao porezni obveznici u smislu članaka 12. i 13. Zakona o PDV-u, pribavili protupravnu imovinsku korist pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima koji su od utjecaja na utvrđivanje poreznih obveza obavljajući „fiktivan promet“ u smislu članka 64. Zakona o PDV-u i članka 16. Zakona o Upravi za neizravno oporezivanje BiH, na način da su u poslovnim knjigama evidentirali 17 faktura o nabavci dobara od navodnih dobavljača iz Živinica i Tuzle sa ulaznim PDV-om u ukupnom iznosu od 345.322,00 KM, za koji iznos su neutemeljeno umanjene porezne obveze zbog neispunjavanja uvjeta iz članka 32. Zakona o PDV-u i čime je oštećen proračun BiH za naznačeni iznos.

Optuženi R. A. je kao odgovorna osoba izbjegao da plati davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH, pružajući lažne podatke o stečenim oporezivim prihodima pravne osobe „RAPKIĆ METALI“ d.o.o. Tuzla kao poreznog obveznika, odnosno nije pružio zahtijevane podatke o stečenim oporezivim prihodima i drugim činjenicama od utjecaja na utvrđivanje iznosa obveza, čime su počinili, R. A. kazneno djelo porezna utaja ili prijevara iz članka 210. stavka 4. KZ-a BiH, a pravna osoba „RAPKIĆ METALI“ d.o.o. Tuzla kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavka 4. u svezi sa člankom 124. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba