Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДВА ЛИЦА ЗБОГ ПОРЕЗНЕ УТАЈЕ

19.12.2013. 13:58

Тужилаштво БиХ је подигло оптужницу против два лица која се терете за кривично дјело порезна утаја из члана 210. Кривичног закона БиХ.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДВА ЛИЦА ЗБОГ ПОРЕЗНЕ УТАЈЕ

Тужилац Одјела III Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

-         Тонија Иванковића званог „Ноно“, рођеног 25. 12. 1974. године у Широком Бријегу гдје је и настањен, држављанина БиХ и Републике Хрватске и

-         Јосипа Краљевића, рођеног 19. 06. 1988. године у Мостару, настањеног у Широком Бријегу, држављанина БиХ и Републике Хрватске.

Оптужени Јосип Краљевић се терети да, радећи као директор у предузећу „Вили Комерц“ д.о.о. Широки Бријег, у времену од 01. 09. 2008. године до 31. 03. 2009. године у Широком Бријегу, супротно важећим законским одредбама о порезу на додату вриједност, није вршио евиденцију продаје ни приказивао стварну реализацију промета нити је у рачуноводству предузећа у потпуности пријављивао и вршио обрачун стварне реализације. Оптужени Тони Иванковић се терети да је потписивао и подносио ПДВ пријаве у којима нису плаћени припадајући износи индиректних пореза, па је у том периоду на овај начин мање приказао и мање платио обавеза по основу ПДВ-а у износу од 27.556,00 КМ, за који износ је оштећен буџет БиХ.

Према наводима оптужнице Тони Иванковић, радећи као директор у предузећу „Вили Комерц“ д.о.о. Широки Бријег, у времену од 01. 04. 2009. године до 30. 09. 2010. године у Широком Бријегу, супротно важећим законским одредбама о порезу на додату вриједност, није вршио евиденцију продаје ни приказивао стварну реализацију промета нити је у рачуноводству предузећа у потпуности пријављивао и вршио обрачун стварне реализације при подношењу ПДВ пријава, а тиме није плаћао припадајуће износе индиректних пореза, па је у том периоду мање приказао и мање платио обавеза по основу ПДВ-а у износу од 43.863,00 КМ, оштетивши на тај начин буџет БиХ за наведену суму.

На овај начин, оптужени Иванковић и Краљевић су оштетили буџет БиХ за укупан износ од 71.419,00 КМ.

Оптужени Јосип Краљевић се терети да је избјегао плаћање давања прописаних пореским законодавством Босне и Херцеговне, дајући лажне податке о својим стеченим опорезивим приходима, а износ пореза чије се плаћање избјегава прелази 10.000,00 КМ, док му је оптужени Тони Иванковић, са умишљајем помогао у почињењу кривичног дјела, као и избјегао плаћање давања прописаних пореским законодавством Босне и Херцеговине дајући лажне податке о својим стеченим опорезивим приходима, а износ пореза чије се плаћање избјегава прелази 10.000,00 КМ.

Јосип Краљевић се терети да је починио кривично дјело порезне утаје из чл. 210. ст. 1. КЗ-а БиХ, а Тони Иванковић се терети да је починио кривично дјело порезне утаје из чл. 210. ст. 1. КЗ-а БиХ, у вези са чл. 31. КЗ-а БиХ, све примјеном чл. 53. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

 


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba