Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG POREZNE UTAJE

19.12.2013. 13:58

Tužiteljstvo BiH je podiglo optužnicu protiv dvije osobe koje se terete za kazneno djelo porezna utaja iz članka 210. Kaznenog zakona BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG POREZNE UTAJE

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

-         Tonija Ivankovića zvanog „Nono“, rođenog 25. 12. 1974. godine u Širokom Brijegu gdje je i nastanjen, državljanina BiH i Republike Hrvatske i

-         Josipa Kraljevića, rođenog 19. 06. 1988. godine u Mostaru, nastanjenog u Širokom Brijegu, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

Optuženi Josip Kraljević se tereti da, radeći kao ravnatelj u poduzeću „Vili Komerc“ d.o.o. Široki Brijeg, u vremenu od 01. 09. 2008. godine do 31. 03. 2009. godine u Širokom Brijegu, protivno važećim zakonskim odredbama o porezu na dodanu vrijednost, nije evidentirao prodaju ni prikazivao stvarnu realizaciju prometa niti je u računovodstvu poduzeća u cijelosti prijavljivao i vršio obračun stvarne realizacije. Optuženi Toni Ivanković se tereti da je potpisivao i podnosio PDV prijave u kojima nisu plaćeni pripadajući iznosi neizravnih poreza, pa je u tom razdoblju na ovaj način manje prikazao i manje platio obveza po osnovu PDV-a u iznosu od 27.556,00 KM, za koji iznos je oštećen proračun BiH.

Prema navodima optužnice Toni Ivanković, radeći kao ravnatelj u poduzeću „Vili Komerc“ d.o.o. Široki Brijeg, u vremenu od 01. 04. 2009. godine do 30. 09. 2010. godine u Širokom Brijegu, protivno važećim zakonskim odredbama o porezu na dodanu vrijednost, nije evidentirao prodaju ni prikazivao stvarnu realizaciju prometa niti je u računovodstvu poduzeća u cijelosti prijavljivao i vršio obračun stvarne realizacije pri podnošenju PDV prijava, a time nije plaćao pripadajuće iznose neizravnih poreza, pa je u tom razdoblju manje prikazao i manje platio obveza po osnovu PDV-a u iznosu od 43.863,00 KM, oštetivši na taj način proračun BiH za navedeni iznos.

Na ovaj način, optuženi Ivanković i Kraljević su oštetili proračun BiH za ukupan iznos od 71.419,00 KM.

Optuženi Josip Kraljević se tereti da je izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovne, dajući lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi 10.000,00 KM, dok mu je optuženi Toni Ivanković, sa umišljajem pomogao u počinjenju kaznenog djela, kao i izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine dajući lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi 10.000,00 KM.

Josip Kraljević se tereti da je počinio kazneno djelo porezne utaje iz čl. 210. st. 1. KZ-a BiH, a Toni Ivanković se tereti da je počinio kazneno djelo porezne utaje iz čl. 210. st. 1. KZ-a BiH, u svezi sa čl. 31. KZ-a BiH, sve primjenom čl. 53. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba