Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG POREZNE UTAJE

19.12.2013. 13:58

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv dvije osobe koje se terete za krivično djelo porezna utaja iz člana 210. Krivičnog zakona BiH.

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVIJE OSOBE ZBOG POREZNE UTAJE

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv:

-         Tonija Ivankovića zvanog „Nono“, rođenog 25. 12. 1974. godine u Širokom Brijegu gdje je i nastanjen, državljanina BiH i Republike Hrvatske i

-         Josipa Kraljevića, rođenog 19. 06. 1988. godine u Mostaru, nastanjenog u Širokom Brijegu, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

Optuženi Josip Kraljević se tereti da, radeći kao direktor u preduzeću „Vili Komerc“ d.o.o. Široki Brijeg, u vremenu od 01. 09. 2008. godine do 31. 03. 2009. godine u Širokom Brijegu, suprotno važećim zakonskim odredbama o porezu na dodatu vrijednost, nije evidentirao prodaju ni prikazivao stvarnu realizaciju prometa niti je u računovodstvu preduzeća u potpunosti prijavljivao i vršio obračun stvarne realizacije. Optuženi Toni Ivanković se tereti da je potpisivao i podnosio PDV prijave u kojima nisu plaćeni pripadajući iznosi indirektnih poreza, pa je u tom periodu na ovaj način manje prikazao i manje platio obaveza po osnovu PDV-a u iznosu od 27.556,00 KM, za koji iznos je oštećen budžet BiH.

Prema navodima optužnice Toni Ivanković, radeći kao direktor u preduzeću „Vili Komerc“ d.o.o. Široki Brijeg, u vremenu od 01. 04. 2009. godine do 30. 09. 2010. godine u Širokom Brijegu, suprotno važećim zakonskim odredbama o porezu na dodatu vrijednost, nije evidentirao prodaju ni prikazivao stvarnu realizaciju prometa niti je u računovodstvu preduzeća u potpunosti prijavljivao i vršio obračun stvarne realizacije pri podnošenju PDV prijava, a time nije plaćao pripadajuće iznose indirektnih poreza, pa je u tom periodu manje prikazao i manje platio obaveza po osnovu PDV-a u iznosu od 43.863,00 KM, oštetivši na taj način budžet BiH za navedenu sumu.

Na ovaj način, optuženi Ivanković i Kraljević su oštetili budžet BiH za ukupan iznos od 71.419,00 KM.

Optuženi Josip Kraljević se tereti da je izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovne, dajući lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi 10.000,00 KM, dok mu je optuženi Toni Ivanković, sa umišljajem pomogao u počinjenju krivičnog djela, kao i izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine dajući lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi 10.000,00 KM.

Josip Kraljević se tereti da je počinio krivično djelo porezne utaje iz čl. 210. st. 1. KZ-a BiH, a Toni Ivanković se tereti da je počinio krivično djelo porezne utaje iz čl. 210. st. 1. KZ-a BiH, u vezi sa čl. 31. KZ-a BiH, sve primjenom čl. 53. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba