Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NEOVLAŠTENOG PROMETA ORUŽJEM I VOJNOM OPREMOM TE PROIZVODIMA DVOJNE UPOTREBE

19.12.2013. 12:57

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv V. M. (1965) iz Banjaluke, državljanina BiH, koji se tereti za neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG NEOVLAŠTENOG PROMETA ORUŽJEM I VOJNOM OPREMOM TE PROIZVODIMA DVOJNE UPOTREBE

Optuženi se tereti da je dana 13. 3. 2012. godine u Banjaluci, u dogovoru sa osobom protiv koje se vodi krivični postupak u Republici Hrvatskoj, toj osobi predao automatsku pušku marke „Scorpion“, tri kutije sa ukupno 150 metaka kalibra 9 mm, dvije kutije sa ukupno 50 komada metaka kalibra 7,65 mm, tri spremnika i formacijsku torbicu za automatsku pušku marke „Scorpion“, radi njihove dalje prodaje za cijenu od 800 eura kupcu u Republici Hrvatskoj, bez dozvole propisane zakonom Bosne i Hercegovine, odnosno suprotno članu 5. Zakona o uvozu i izvozu oružja i vojne opreme i kontrole uvoza i izvoza proizvoda dvojne namjene („Službeni glasnik BiH“, broj 5/03, 33/03 i 14/05).

Optuženi V. M. se tereti da je počinio krivično djelo neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. stava 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba