Вијести

ОСУМЊИЧЕНИ МАРИНКО (1946) И ЗОРАН (1966) БЈЕЛИЦА ЛИШЕНИ СЛОБОДЕ

19.12.2013. 10:29

Поступајући по налогу Тужилаштва БиХ, полицијски службеници SIPA-е су рано јутрос на подручју општине Трново лишили слободе два лица осумњичена за учешће у ратним злочинима почињеним током 1992. године на подручју општине Калиновик.

ОСУМЊИЧЕНИ МАРИНКО (1946) И ЗОРАН (1966) БЈЕЛИЦА ЛИШЕНИ СЛОБОДЕ

По налогу тужиоца из Регионалног тима број I Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ, рано јутрос су лишени слободе осумњичени:

-         Маринко Бјелица, рођен 06. 03. 1946. године у општини Трново гдје је и настањен, држављанин БиХ и

-         Зоран Бјелица, рођен 03. 02. 1966. године у општини Трново гдје је и настањен, држављанин БиХ.

Ови осумњичени су под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичени су да су за вријеме рата у БиХ, као припадници локалних српских војних и полицијских снага током мјесеца августа 1992. године, на подручју Калиновика поступали супротно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.  

Они су, конкретно, осумњичени да су дана 01. 08. 1992. године у вечерњим часовима дошли у О.Ш. „Миладин Радојевић“, у којој су били заробљени цивили бошњачке националности. Издвојили су четири цивила у једну учионицу, претукли их, а од посљедица премлаћивања један од цивила је умро. Сутрадан су поново дошли у школу и употребом ватреног оружја лишили живота тројицу цивила бошњачке националности. Њихова тијела су ексхумирана у Граисељском пољу у општини Калиновик.

Ови осумњичени ће у законском року бити предати поступајућем тужиоцу, који ће их испитати те након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјере притвора.

Осумњичени Маринко и Зоран Бјелица су под истрагом због кривичног дјела ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. става 1. тачке ц), а све у вези са чланом 180. ставом 1. Кривичног закона БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba