Vijesti

OSUMNJIČENI MARINKO (1946) I ZORAN (1966) BJELICA LIŠENI SLOBODE

19.12.2013. 10:29

Postupajući po nalogu Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA-e su rano jutros na području općine Trnovo lišili slobode dvije osobe osumnjičene za sudjelovanje u ratnim zločinima počinjenim tijekom 1992. godine na području općine Kalinovik.

OSUMNJIČENI MARINKO (1946) I ZORAN (1966) BJELICA LIŠENI SLOBODE

Po nalogu tužitelja iz Regionalnog tima broj I Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, rano jutros su lišeni slobode osumnjičeni:

-         Marinko Bjelica, rođen 06. 03. 1946. godine u općini Trnovo gdje je i nastanjen, državljanin BiH i

-         Zoran Bjelica, rođen 03. 02. 1966. godine u općini Trnovo gdje je i nastanjen, državljanin BiH.

Ovi osumnjičeni su pod istragom Tužiteljstva BiH i osumnjičeni su da su za vrijeme rata u BiH, kao pripadnici lokalnih srpskih vojnih i policijskih snaga tijekom mjeseca kolovoza 1992. godine, na području Kalinovika postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.  

Oni su, konkretno, osumnjičeni da su dana 01. 08. 1992. godine u večernjim satima došli u O.Š. „Miladin Radojević“, u kojoj su bili zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti. Izdvojili su četiri civila u jednu učionicu, pretukli ih, a od posljedica premlaćivanja jedan od civila je umro. Sutradan su ponovo došli u školu i uporabom vatrenog oružja lišili života trojicu civila bošnjačke nacionalnosti. Njihova tijela su ekshumirana u Graiseljskom polju u općini Kalinovik.

Ovi osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužitelju, koji će ih ispitati te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.

Osumnjičeni Marinko i Zoran Bjelica su pod istragom zbog kaznenog djela ratni zločin protiv civilnog pučanstva iz članka 173. stavka 1. točke c), a sve u svezi sa člankom 180. stavkom 1. Kaznenog zakona BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba