Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 4 ЛИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА

18.12.2013. 15:17

Тужилац из Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против 4 оптужена лица која се терете за ратне злочине почињене над жртвама српске националности на подручју Бановића.

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ 4 ЛИЦА ЗБОГ РАТНОГ ЗЛОЧИНА

Оптужница је подигнута против:

-          Еседа Кочића, Миралема Чолића, Фикрета Мркоњића и Мирзе Дедића, држављана БиХ.

Оптужени се терете да су, за вријеме рата у БиХ и оружаног сукоба између припадника Војске Републике Српске и Територијалне одбране РБиХ на подручју општине Бановићи, у својству припадника Војне полиције и полицијских структура Штаба ТО општине Бановићи и Полицијске станице СЈБ Бановићи, заједно са другим припадницима цивилне и Војне полиције, као и другим војним и цивилним лицима, кршили одредбе члана 3. става 1. тачака а) и ц) IV Женевске конвенције.

Оптужени се терете да су, у периоду од почетка маја 1992. године до краја јула 1992. године, у заробљеничком објекту зграде „Жељезничког саобраћаја“ у Бановићима гдје су била затворена лица српске националности, учествовали у убиству, сакаћењу, свирепости, мучењу, нечовјечном поступању, наношењу повреда физичког интегритета и здравља, те пљачки личних ствари.

Они се терете да су заробљенике, цивиле српске националности, тукли разним предметима и оруђима, да су жртве мучили на изразито понижавајуће начине, пријетили им смрћу уз гурање цијеви ватреног оружја у уста те их након премлаћивања, тешко озлијеђене и са вишеструким преломима, остављали затворене без љекарске помоћи и по неколико дана.

Од посљедица премлаћивања један затвореник је преминуо.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело ратни злочин против цивилног становништва из члана 173. у вези са члановима 180. и 29. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Оптужница је, заједно са доказним материјалом, прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba