Вијести

ПРЕДЛОЖЕНЕ МЈЕРЕ ЗАБРАНЕ ЗА 3 ОСУМЊИЧЕНА ЛИЦА

16.12.2013. 14:15

Тужилац Тужилаштва БиХ је према Суду БиХ упутио приједлог за одређивање мјера забране за осумњичене за кривично дјело организираног криминала из члана 250. става 1., у вези са кривичним дјелом неовлаштени промет оружјем и војном опремом те производима двојне употребе из члана 193. Кривичног закона БиХ.

ПРЕДЛОЖЕНЕ МЈЕРЕ ЗАБРАНЕ ЗА 3 ОСУМЊИЧЕНА ЛИЦА

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ упутио је према Суду БиХ приједлог за одређивање мјера забране за осумњичене:

- Ж. К. из Бусоваче, држављанина БиХ и Р Хрватске,

- В. Ћ. из Бусоваче, држављанина БиХ и Р Хрватске и

- Ј. В. из Крешева, држављанина БиХ и Р Хрватске.

Наведени осумњичени су лишени слободе дана 12. 12. 2013. године у јутарњим часовима у оквиру акције кодног назива "Обрежје", коју су по налогу Тужилаштва БиХ извели овлаштени полицијски службеници Федералне управе полиције на подручју општина Бусовача и Крешево, након чега су у законском року предати Тужилаштву БиХ.

Тужилаштво БиХ наведена лица сумњичи да се као организована група већ дужи период баве недозвољеном трговином наоружањем, војном опремом и минско-експлозивним средствима на међународном нивоу. У току претреса објеката које су користили наведени осумњичени пронађена је одређена количина оружја, иницијалних каписли, експлозива, минско-експлозивних средстава, дроге и других предмета од важности за документовање кривичних дјела.

У оквиру ове истраге реализована је и значајна међународна сарадња са агенцијама за провођење закона у Словенији, јер је кријумчарено оружје завршавало изван граница Босне и Херцеговине.

Након испитивања осумњичених, поступајући тужилац је према Суду БиХ упутио приједлог за одређивање мјера забране које се односе на забрану напуштања боравишта те забрану контактирања са осумњиченим и свједоцима у предмету.
Приједлог за одређивање мјера забране упућен је Суду БиХ. 

 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba