Vijesti

PREDLOŽENE MJERE ZABRANE ZA 3 OSUMNJIČENE OSOBE

16.12.2013. 14:15

Tužilac Tužilaštva BiH je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjera zabrane za osumnjičene za krivično djelo organiziranog kriminala iz člana 250. stava 1., u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. Krivičnog zakona BiH.

PREDLOŽENE MJERE ZABRANE ZA 3 OSUMNJIČENE OSOBE

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjera zabrane za osumnjičene:

- Ž. K. iz Busovače, državljanina BiH i R Hrvatske,

- V. Ć. iz Busovače, državljanina BiH i R Hrvatske i

- J. V. iz Kreševa, državljanina BiH i R Hrvatske.

Navedeni osumnjičeni su lišeni slobode dana 12. 12. 2013. godine u jutarnjim satima u okviru akcije kodnog naziva "Obrežje", koju su po nalogu Tužilaštva BiH izveli ovlašteni policijski službenici Federalne uprave policije na području općina Busovača i Kreševo, nakon čega su u zakonskom roku predati Tužilaštvu BiH.

Tužilaštvo BiH navedene osobe sumnjiči da se kao organizovana grupa već duži period bave nedozvoljenom trgovinom naoružanjem, vojnom opremom i minsko-eksplozivnim sredstvima na međunarodnom nivou. U toku pretresa objekata koje su koristili navedeni osumnjičeni pronađena je određena količina oružja, inicijalnih kapisli, eksploziva, minsko-eksplozivnih sredstava, droge i drugih predmeta od važnosti za dokumentiranje krivičnih djela.

U okviru ove istrage realizovana je i značajna međunarodna saradnja sa agencijama za provođenje zakona u Sloveniji, jer je krijumčareno oružje završavalo izvan granica Bosne i Hercegovine.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjera zabrane koje se odnose na zabranu napuštanja boravišta te zabranu kontaktiranja sa osumnjičenim i svjedocima u predmetu.
Prijedlog za određivanje mjera zabrane upućen je Sudu BiH.

 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba