Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ЗБОГ УТАЈЕ ПОРЕЗА

11.12.2013. 13:10

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:
·         Б. К. (1962), рођене у Бањој Луци, настањене у општини Лакташи, држављанке БиХ и Републике Србије.

Оптужена Б. К. се терети да је као власница и одговорно лице у свом предузећу у Бањој Луци, у периоду од августа 2012. године до маја 2013. године свјесно унијела неистините податке у ПДВ пријавама о својим стеченим опорезивим приходима који су од утицаја на утврђивање пореских обавеза, податке о износима улазног и излазног ПДВ-а, и означила је квадратић у пољу 80 ПДВ пријаве који представља захтјев за поврат ПДВ-а.

Незаконитим пословањем, приказујући „фиктиван промет“ прописан одредбама члана 64. Закона о ПДВ-у, оптужена је затражила неосновани поврат ПДВ-а у износу од 32.434,00 КМ, успјевши остварити поврат у износу од 26.895,00 КМ и на овај начин је остварила противправну имовинску корист те је за овај износ оштећен буџет БиХ.

Оптужена Б. К. је, свјесно уносећи лажне податке у ПДВ пријаве, неосновано остварила поврат ПДВ-а супротно Закону о порезу на додату вриједност Босне и Херцеговине, чиме је учинила кривично дјело порезне утаје или преваре из члана 210. става 2. у вези са ставом 1. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba