Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA ZBOG UTAJE POREZA

11.12.2013. 13:10

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:
·         B. K. (1962), rođene u Banjaluci, nastanjene u općini Laktaši, državljanke BiH i Republike Srbije.

Optužena B. K. se tereti da je kao vlasnica i odgovorna osoba u svom poduzeću u Banjaluci, u razdoblju od kolovoza 2012. godine do svibnja 2013. godine svjesno unijela neistinite podatke u PDV prijavama o svojim stečenim oporezivim prihodima koji su od utjecaja na utvrđivanje poreznih obveza, podatke o iznosima ulaznog i izlaznog PDV-a, i označila je kvadratić u polju 80 PDV prijave koji predstavlja zahtjev za povrat PDV-a.

Nezakonitim poslovanjem, prikazujući „fiktivan promet“ propisan odredbama članka 64. Zakona o PDV-u, optužena je zatražila neutemeljeni povrat PDV-a u iznosu od 32.434,00 KM, uspjevši ostvariti povrat u iznosu od 26.895,00 KM i na ovaj način je ostvarila protupravnu imovinsku korist te je za ovaj iznos oštećen proračun BiH.

Optužena B. K. je, svjesno unoseći lažne podatke u PDV prijave, neutemeljeno ostvarila povrat PDV-a protivno Zakonu o porezu na dodanu vrijednost Bosne i Hercegovine, čime je počinila kazneno djelo porezne utaje ili prijevare iz članka 210. stavka 2. u svezi sa stavkom 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba