Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ГАНИЈА КОВАЧИЈА (1960) ЗБОГ КРИЈУМЧАРЕЊА ЉУДИ

10.12.2013. 14:38

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Ганија Ковачија, рођеног 10. 04. 1960. године у Подујеву на Косову, настањеног у Мостару, држављанина БиХ, који се налази у КПЗ-у Зеница на издржавању казне затвора у трајању од осам (8) година, која му је изречена првостепеном пресудом Суда БиХ од 08. 04. 2010. године због кривичног дјела организирани криминал из члана 250. КЗ-а БиХ у вези са кривичним дјелом кријумчарење лица из члана 189. КЗ-а БиХ.

Према наводима оптужнице, оптужени Гани Ковачи је у времену између изрицања поменуте пресуде Суда БиХ и одласка на досуђено издржавање казне, у периоду од 10. 02. 2009. године до 26. 03. 2009. године, као припадник међународне криминалне организације која се бави кријумчарењем лица ради стицања противправне имовинске користи, учествовао у организацији, руковођењу и реализацији противзаконитог пребацивања већег броја илегалних миграната с подручја Косова преко БиХ, Хрватске и Словеније до Италије.

Оптужени је, у сарадњи са једним или више НН лица с подручја Косова, организовао долазак и прихват илегалних миграната на територији БиХ, подручје града Мостара, те је затим у сарадњи и у договору са њему познатим лицима координисао њихово пребацивање из БиХ у Хрватску, а потом преко Словеније у Италију.

Како се наводи у оптужници, Гани Ковачи је у четири наврата извршио илегално пребацивање миграната преко државне границе БиХ и Р Хрватске у Италију, а све с намјером стицања противправне имовинске користи.

Оптужница терети Ганија Ковачија да је учинио кривично дјело организирани криминал из члана 250. става 1. КЗ-а БиХ, у вези са кривичним дјелом кријумчарење лица из члана 189. става 1. КЗ-а БиХ. 

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba