Vijesti

PO NALOGU TUŽITELJSTVA BiH LIŠENE SLOBODE DVIJE OSOBE OSUMNJIČENE ZA ORGANIZIRANI KRIMINAL I POREZNU UTAJU. ZA JEDNOG OSUMNJIČENOG PREDLOŽENA MJERA PRITVORA

09.12.2013. 15:01

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, ovlašteni policijski djelatnici SIPA-e su lišili slobode dvije osumnjičene osobe na području Banjaluke.

Osobe lišene slobode su pod istragom u predmetu Kekerović i dr., te su osumnjičene za organizirani kriminal, poreznu utaju i pranje novca.

Radi se o predmetu u kojem se vodi istraga protiv više od 20 fizičkih i pravnih osoba osumnjičenih za višemilijunske porezne utaje, za koje je oštećen proračun Bosne i Hercegovine.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog T. G. rođenog 24. 06. 1971. godine u Kruševcu, Srbija, nastanjenog u Banjaluci, državljanina Republike Srbije.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članku 132. ZKP-a BiH, a pritvor od 30 dana je između ostalog predložen zbog postojanja opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao vršiti utjecaj na svjedoke ili suučesnike te ometati istragu i prikrivati dokaze.

Prema prikupljenim dokazima, ovaj osumnjičeni je djelujući u okviru organizirane kriminalne skupine ostvario nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 1,1 milijun KM.

Prijedlog za određivanje pritvora proslijeđen je Sudu BiH.

Tužiteljstvo BiH, zajedno sa policijskim agencijma i agencijama za provedbu zakona u BiH, nastavlja istragu u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice.

Radi se o predmetu koji se odnosi na višemilijunske porezne utaje koje dosežu iznos od oko 10 milijuna KM, za koje je oštećen proračun naše zemlje i radi se o jednom od najopsežnijih predmeta iz oblasti financijskog kriminala koji se procesuira u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH.

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba