Вијести

ЛИШЕНО СЛОБОДЕ 7 ЛИЦА ОСУМЊИЧЕНИХ ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ У КОТОР ВАРОШИ

04.12.2013. 15:06

По налогу тужиоца Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ, полицијски службеници SIPA-е су лишили слободе 7 осумњичених на подручју Бање Луке и Котор Вароши.

Ова лица су под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичена су да су од мјесеца маја па до краја 1992. године, у оквиру широког и систематичног напада усмјереног на становништво бошњачке и хрватске националности, починили кривично дјело злочини против човјечности из члана 172. КЗ-а БиХ.

Они су осумњичени да су као полицијски службеници и руководиоци, заједно са полицијским снагама учествовали у масовном прогону становништва бошњачке и хрватске националности из њихових кућа на подручју Котор Вароши и околних мјеста, те на тај начин починили прогон око стотину лица.

Након прогона, жртве су биле незаконито затворене у затворима и објектима за затварање у Котор Вароши, гдје су мучене и злостављане на различите начине, а као посљедица мучења, премлаћивања и злостављања, код више лица наступила је смрт.

Слободе су лишена лица са иницијалима С.Т., Д.Б., Д.В., Д.М., Р.К., И.К. и Р.Ш.

Осумњичени који су лишени слободе биће у законском року предати поступајућем тужиоцу, који ће их испитати и након тога одлучити о подношењу приједлога за одређивање мјере притвора.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba