Vijesti

LIŠENO SLOBODE 7 OSOBA OSUMNJIČENIH ZA RATNE ZLOČINE U KOTOR VAROŠI

04.12.2013. 15:06

Po nalogu tužioca Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, policijski službenici SIPA-e su lišili slobode 7 osumnjičenih na području Banjaluke i Kotor Varoši.

Ove osobe su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičene su da su od mjeseca maja pa do kraja 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog na stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. KZ-a BiH.

Oni su osumnjičeni da su kao policijski službenici i rukovodioci, zajedno sa policijskim snagama učestvovali u masovnom progonu stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz njihovih kuća na području Kotor Varoši i okolnih mjesta, te na taj način počinili progon oko stotinu osoba.

Nakon progona, žrtve su bile nezakonito zatvorene u zatvorima i objektima za zatvaranje u Kotor Varoši, gdje su mučene i zlostavljane na različite načine, a kao posljedica mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja, kod više osoba nastupila je smrt.

Slobode su lišene osobe sa inicijalima S.T., D.B., D.V., D.M., R.K., I.K. i R.Š.

Osumnjičeni koji su lišeni slobode bit će u zakonskom roku predati postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba