Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ДУШАНА ВАСИЛИЋА (1976) КОЈИ СЕ ТЕРЕТИ ЗА НЕОВЛАШТЕНИ ПРОМЕТ ОПОЈНИМ ДРОГАМА

02.12.2013. 15:08

Оптужени се терети да је учествовао у припреми и узгоју опојне дроге марихуана „сканк“ у великим количинама, у специјалним условима који су захтијевали грађевинске интервенције и опрему. Оптужницом је предложено и одузимање незаконите имовинске користи у износу од око 14.000 КМ.

Тужилац Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, подигао је оптужницу против Душана Василића, рођеног 03. 08. 1976. године у Бијељини, држављанина БиХ и Швајцарске Конфедерације.

Оптужени се терети да је у циљу стицања материјалне користи, у периоду од марта до августа 2012. године организовао групу људи ради производње опојне дроге канабис, на подручју Републике Србије, те њеног даљег кријумчарења и продаје конзументима опојних дрога на подручју Босне и Херцеговине и Републике Србије.

Оптужени се терети да је у договору са другим лицима финансирао изградњу објекта на подручју мјеста Очаге, у Р Србији, у који је инсталирана специјална опрема за производњу ове опојне дроге, те ангажовао лица која ће пратити и вршити узгој и прераду опојне дроге марихуана.

У претресу који су извршили полицијских органи Р Србије, откривено је и пронађено око 5,6 килограма опојне дроге марихуана, упаковане у папирне вреће, те цвјетова и стабљика у количини од 39 килограма, чија вриједност на илегалном нарко тржишту износи више десетина хиљада КМ. Саучесници оптуженог Василића су ухапшени и процесуирани пред судом у Шапцу, Р Србија.

У овом предмету тужилац Олег Чавка је предложио одузимање незаконито стечене имовинске користи у виду веће количине новца у апоенима евро и CHF, укупног износа од око 14.000 КМ.

Такође, у предмету је остварена значајна сарадња са правосудним и полицијским органима Републике Србије у борби против међународног кријумчарења опојних дрога.

Оптужени Душан Василић се терети да је организовао групу људи која се бавила производњом опојне дроге на подручју друге државе, с циљем продаје опојне дроге на подручју БиХ, чиме је починио кривично дјело неовлаштеног промета опојним дрогама из члана 195. става 2. у вези са ставом 1. КЗ-а БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba