Вијести

ПЕТ ОПТУЖЕНИХ ЗА КРИЈУМЧАРЕЊЕ ЉУДИ СПОРАЗУМНО ПРИЗНАЛИ КРИВИЦУ

02.12.2013. 15:01

Пет оптужених за кривично дјело организирани криминал из члана 250. у вези са кривичним дјелом кријумчарење лица из члана 189. КЗ-а БиХ споразумно су признали кривицу.

  1. Оптужена Азра Хасић, рођена 06. 02. 1978. године у Зворнику, настањена у Призрену, држављанка БиХ, споразумно је признала кривицу за кривична дјела за која се терети и са тужиоцем Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ закључила споразум о признању кривице. У складу са споразумом, тужилац је сагласан да Суд БиХ оптуженој изрекне безусловну казну затвора у трајању од једне (1) године.
  2. Оптужена Енеса Поураслан звана „Хебина“ и „Ена“, рођена 05. 11. 1964. године у Великој Кладуши гдје је и настањена, држављанка БиХ, споразумно је признала кривицу за кривична дјела за која се терети и са тужиоцем Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ закључила споразум о признању кривице. У складу са споразумом, тужилац је сагласан да Суд БиХ оптуженој изрекне казну затвора у трајању од двије (2) године, која се неће извршити уколико оптужена у року од пет (5) година не учини ново кривично дјело.
  3. Оптужени Ален Ризвић, рођен 22. 02. 1980. године у Великој Кладуши гдје је и настањен, држављанин БиХ, споразумно је признао кривицу за кривична дјела за која се терети и са тужиоцем Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ закључио споразум о признању кривице. У складу са споразумом, тужилац је сагласан да Суд БиХ оптуженом изрекне казну затвора у трајању од двије (2) године, која се неће извршити уколико оптужени у року од пет (5) година не учини ново кривично дјело.
  4. Оптужени Ресул Авмедов, рођен 15. 11. 1948. године у Титовом Велесу у Македонији, настањен у Зворнику, држављанин БиХ, споразумно је признао кривицу за кривична дјела за која се терети и са тужиоцем Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ закључио споразум о признању кривице. У складу са споразумом, тужилац је сагласан да Суд БиХ оптуженом изрекне казну затвора у трајању од једне (1) године, која се неће извршити уколико оптужени у року од четири (4) године не учини ново кривично дјело.
  5. Оптужени Алмир Карајић звани „Караја“ рођен 04. 07. 1984. године у Бихаћу, настањен у Великој Кладуши, држављанин БиХ, споразумно је признао кривицу за кривична дјела за која се терети и са тужиоцем Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију Тужилаштва БиХ закључио споразум о признању кривице. У складу са споразумом, тужилац је сагласан да Суд БиХ оптуженом изрекне безусловну казну затвора у трајању од три (3) мјесеца.

Од оптужених се одузимају предмети који су употријебљени или су били намијењени за учињење кривичног дјела или који су настали учињењем кривичног дјела.

Склапањем споразума о признању кривице сви наведени оптужени су у потпуности признали извршење кривичног дјела за које их терети оптужница Тужилаштва БиХ од 12. 08. 2013. године. Предложене казне су у складу са улогом оптужених у извршењу кривичних дјела описаних у оптужници, те отежавајућих и олакшавајућих околности које су се нашле на страни оптужених. 

Оптужени се терете да су се у периоду од 20. 12. 2012. године до 04. 04. 2013. године, ради стицања финансијске користи, заједничким дјеловањем међусобно договореним и повезаним радњама организовано бавили недозвољеним пребацивањем - кријумчарењем страних држављана, углавном лица албанске националности, преко територија Македоније, Србије, БиХ, Р Хрватске и Р Словеније, а затим у земље Западне Европе.

Овим споразумом оптужени потврђују да су упознати са садржајем оптужнице Тужилаштва БиХ. Они истовремено потврђују да изјаву о признању кривице дају добровољно, свјесно и са потпуним разумијевањем правних посљедица, у складу са чланом 231. Закона о кривичном поступку Босне и Херцеговине.

Потписивањем споразума о признању кривице већина оптужених пристаје да ће на позив Суда БиХ свједочити пред Судом БиХ као свједоци оптужбе против осталих лица осумњичених у овој истрази и евентуалном оптужењу, као и о лицима у другим истражним поступцима који се воде у Тужилаштву БиХ, а о којима они имају одређена сазнања.

Оптужени се такође обавезују на обештећење оштећених у случају имовинско-правног захтјева.

Склапањем споразума оптужени се одричу права на суђење те права на улагање жалбе на кривичну санкцију коју им, на основу овог споразума, изрекне Суд БиХ.

Споразуми су прослијеђени Суду Босне и Херцеговине.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba