Vijesti

PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH PROVODI SE AKCIJA KODNOG NAZIVA „POSKOK“ NA PODRUČJU TREBINJA, MOSTARA I ISTOČNOG SARAJEVA

05.11.2013. 15:14

Tužilaštvo BiH i policijske agencije provode veliku akciju na području Trebinja, Mostara i Istočnog Sarajeva, usmjerenu na otkrivanje osoba osumnjičenih za krijumčarenje opojnih droga.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, ovlašteni službenici MUP-a RS i MUP-a HNK, na području Trebinja, Mostara i Istočnog Sarajeva, lišili su slobode 10 osoba i izvršili pretrese na ukupno 7 lokacija koje koriste osumnjičeni. U ovoj akciji zajedno sudjeluju Tužilaštvo BiH i Okružno tužilaštvo Trebinje.

Akcija je usmjerena na otkrivanje i krivično procesuiranje osoba osumnjičenih za prekogranično krijumčarenje opojnih droga sa područja Republike Albanije i Republike Crne Gore prema Bosni i Hercegovini.

Tokom akcije pronađeno je više od 63 kg opojne droge marihuana „skank“, čija vrijednost na ilegalnom tržištu zemalja Zapadne Evrope iznosi više stotina hiljada eura. Također su izuzeti određeni materijalni dokazi koji će biti predmet vještačenja.

Tužilaštvo BiH osumnjičene osobe tereti za sudjelovanje u krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. Krivičnog zakona BiH i organizirani kriminal iz člana 250. istog Zakona.

Svi osumnjičeni će nakon kriminalističke obrade biti predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će nakon ispitivanja osumnjičenih odlučiti o preduzimanju daljnjih aktivnosti u vezi prijedloga za određivanje pritvora.

O daljnjim aktivnostima i rezultatima akcije javnost će biti naknadno obaviještena.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba