Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH I POLICIJSKE AGENCIJE IZ OBA ENTITETA SUDJELOVALI SU U MEĐUNARODNOJ AKCIJI „ELENIKA“, USMJERENOJ NA OTKRIVANJE MEĐUNARODNIH MREŽA ZA KRIJUMČARENJE VELIKIH KOLIČINA OPOJNE DROGE HEROIN

22.10.2013. 17:10

Po nalogu Tužilaštva BiH, ovlašteni policijski službenici Federalne uprave policije FBiH i MUP-a Republike Srpske, sudjelovali su u međunarodnoj akciji kodnog naziva „Elenika“.

Izvršeni su pretresi na više lokacija na području Unsko-sanskog kantona, kao i na području Ugljevika.

Aktivnosti koje su provedene u BiH, dio su aktivnosti koje se provode u više zemalja u okviru ove međunarodne akcije.

U ovom predmetu je ostvarena značajna saradnja sa policijskim i pravosudnim organima Republike Italije, kao i sa Odjelom za antimafiju Republičkog tužilaštva Italije koje je nosilac ove istrage, te sa pravosudnim i policijskim organima zemalja regiona.

Istraga je usmjerena na otkrivanje počinilaca organiziranog kriminala vezanog za neovlašten međunarodni promet velikim količinama opojne droge heroin.

U okviru aktivnosti u BiH, po nalogu tužioca Tužilaštva BiH i na osnovu naredbe suda, izvršeni su pretresi na više lokacija i ispitano je ukupno 5 osumnjičenih osoba.

Budući da se radi o široj akciji međunarodnih razmjera, a samo jedan dio aktivnosti se realizira na području BiH, u ovom trenutku ne možemo dati više detalja o provedenim istražnim radnjama.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba