Вијести

ОДРЖАН САСТАНАК ГЛАВНИХ ТУЖИЛАЦА МКСЈ-а И ТУЖИЛАШТВА БиХ. ИСКАЗАНА ПОДРШКА ТУЖИЛАШТВУ БиХ И ЈАЧАЊУ РЕГИОНАЛНЕ САРАДЊЕ

10.10.2013. 15:04

Главни тужилац Тужилаштва МКСЈ-а Serge Brammertz, са својим сарадницима, посјетио је Тужилаштво БиХ и састао се са главним тужиоцем Тужилаштва БиХ Гораном Салиховићем и званичницима Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ.

ОДРЖАН САСТАНАК ГЛАВНИХ ТУЖИЛАЦА МКСЈ-а И ТУЖИЛАШТВА БиХ. ИСКАЗАНА ПОДРШКА ТУЖИЛАШТВУ БиХ И ЈАЧАЊУ РЕГИОНАЛНЕ САРАДЊЕ

На састанку је главни тужилац Салиховић упознао колеге из МКСЈ-а са актуелним активностима Тужилаштва БиХ на јачању регионалне сарадње правосудних институција, као и јачању сарадње са удружењима жртава те активностима које се предузимају ради убрзања процесуирања предмета ратних злочина.

Такође, на састанку је разговарано и о јачању капацитета Тужилаштва БиХ и повећању броја тужилаца, као и преласку у засебну зграду са адекватним смјештајем за све запосленике Тужилаштва БиХ, што су и закључци који се требају реализовати у оквиру структуралног дијалога о реформи правосуђа.

Тужилац Brammertz је подржао напоре Тужилаштва БиХ на јачању капацитета, као и регионалну сарадњу тужилаштава БиХ, Србије и Хрватске, у процесуирању предмета ратних злочина, која већ даје резултате, а коју подржавају и удружења жртава ратних злочина.

Тужилац Салиховић је упознао учеснике састанка са активностима Тужилаштва БиХ на убрзању процеса ексхумација и идентификација несталих лица, као и са чињеницом да ће се за наредну годину морати обезбиједити више средстава за ову намјену.

На састанку је разговарано и о сарадњи Тужилаштва БиХ и Тужилаштва МКСЈ-а у раду на предметима Категорије II у којима су истраге започете у Тужилаштву МКСЈ-а, те су након тога предмети прослијеђени правосуђу БиХ.

На састанку је закључено да се успјешна сарадња двају тужилаштава наставља у будућности, са заједничким циљем - откривањем и кривичним гоњењем починилаца ратних злочина.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba