Vijesti

ODRŽAN SASTANAK GLAVNIH TUŽITELJA MKSJ-a I TUŽITELJSTVA BiH. ISKAZANA POTPORA TUŽITELJSTVU BiH I JAČANJU REGIONALNE SURADNJE

10.10.2013. 15:04

Glavni tužitelj Tužiteljstva MKSJ-a Serge Brammertz, sa svojim suradnicima, posjetio je Tužiteljstvo BiH i sastao se sa glavnim tužiteljem Tužiteljstva BiH Goranom Salihovićem i dužnosnicima Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH.

ODRŽAN SASTANAK GLAVNIH TUŽITELJA MKSJ-a I TUŽITELJSTVA BiH. ISKAZANA POTPORA TUŽITELJSTVU BiH I JAČANJU REGIONALNE SURADNJE

Na sastanku je glavni tužitelj Salihović upoznao kolege iz MKSJ-a sa aktualnim aktivnostima Tužiteljstva BiH na jačanju regionalne suradnje pravosudnih institucija, kao i jačanju suradnje sa udrugama žrtava te aktivnostima koje se poduzimaju radi ubrzanja procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Također, na sastanku je razgovarano i o jačanju kapaciteta Tužiteljstva BiH i povećanju broja tužitelja, kao i prelasku u zasebnu zgradu sa adekvatnim smještajem za sve uposlenike Tužiteljstva BiH, što su i zaključci koji se trebaju realizirati u okviru strukturiranog dijaloga o reformi pravosuđa.

Tužitelj Brammertz je podržao napore Tužiteljstva BiH na jačanju kapaciteta, kao i regionalnu suradnju tužiteljstava BiH, Srbije i Hrvatske u procesuiranju predmeta ratnih zločina, koja već daje rezultate, a koju podržavaju i udruge žrtava ratnih zločina.

Tužitelj Salihović je upoznao sudionike sastanka sa aktivnostima Tužiteljstva BiH na ubrzanju procesa ekshumacija i identifikacija nestalih osoba, kao i sa činjenicom da će se za narednu godinu morati osigurati više sredstava za ovu namjenu.

Na sastanku je razgovarano i o suradnji Tužiteljstva BiH i Tužiteljstva MKSJ-a u radu na predmetima Kategorije II u kojima su istrage započete u Tužiteljstvu MKSJ-a te su nakon toga predmeti proslijeđeni pravosuđu BiH.

Na sastanku je zaključeno da se uspješna suradnja dvaju tužiteljstava nastavlja u budućnosti, sa zajedničkim ciljem - otkrivanjem i kaznenim gonjenjem počinitelja ratnih zločina.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba