Vijesti

ODRŽAN SASTANAK GLAVNIH TUŽILACA MKSJ-a I TUŽILAŠTVA BiH. ISKAZANA PODRŠKA TUŽILAŠTVU BiH I JAČANJU REGIONALNE SARADNJE

10.10.2013. 15:04

Glavni tužilac Tužilaštva MKSJ-a Serge Brammertz, sa svojim saradnicima, posjetio je Tužilaštvo BiH i sastao se sa glavnim tužiocem Tužilaštva BiH Goranom Salihovićem i zvaničnicima Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

ODRŽAN SASTANAK GLAVNIH TUŽILACA MKSJ-a I TUŽILAŠTVA BiH. ISKAZANA PODRŠKA TUŽILAŠTVU BiH I JAČANJU REGIONALNE SARADNJE

Na sastanku je glavni tužilac Salihović upoznao kolege iz MKSJ-a sa aktuelnim aktivnostima Tužilaštva BiH na jačanju regionalne saradnje pravosudnih institucija, kao i jačanju saradnje sa udruženjima žrtava te aktivnostima koje se preduzimaju radi ubrzanja procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Također, na sastanku je razgovarano i o jačanju kapaciteta Tužilaštva BiH i povećanju broja tužilaca, kao i prelasku u zasebnu zgradu sa adekvatnim smještajem za sve uposlenike Tužilaštva BiH, što su i zaključci koji se trebaju realizirati u okviru strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa.

Tužilac Brammertz je podržao napore Tužilaštva BiH na jačanju kapaciteta, kao i regionalnu saradnju tužilaštava BiH, Srbije i Hrvatske u procesuiranju predmeta ratnih zločina, koja već daje rezultate, a koju podržavaju i udruženja žrtava ratnih zločina.

Tužilac Salihović je upoznao sudionike sastanka sa aktivnostima Tužilaštva BiH na ubrzanju procesa ekshumacija i identifikacija nestalih osoba, kao i sa činjenicom da će se za narednu godinu morati osigurati više sredstava za ovu namjenu.

Na sastanku je razgovarano i o saradnji Tužilaštva BiH i Tužilaštva MKSJ-a u radu na predmetima Kategorije II u kojima su istrage započete u Tužilaštvu MKSJ-a te su nakon toga predmeti proslijeđeni pravosuđu BiH.

Na sastanku je zaključeno da se uspješna saradnja dvaju tužilaštava nastavlja u budućnosti, sa zajedničkim ciljem - otkrivanjem i krivičnim gonjenjem počinilaca ratnih zločina.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba