Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV UZEIRA ČOVIĆA (1974)

08.10.2013. 15:10

Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Uzeira Čovića, koji se tereti da je počinio kazneno djelo krijumčarenje osoba iz članka 189. stavka 1. Kaznenog zakona BiH, u svezi sa člankom 26. istog Zakona.

Tužitelj Odjela III Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Uzeira Čovića, rođenog 25. 05. 1974. godine u općini Cazin, nastanjenog u općini Velika Kladuša, državljanina BiH.

Uzeir Čović se tereti da je iz koristoljublja, uz novčanu naknadu, zajedno sa njemu poznatim osobama, dogovorio ilegalno prevođenje pet državljana Republike Turske sa područja općine Cazin iz Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske, znajući da isti ne ispunjavaju zakonom propisane uvjete za prelazak državne granice i ulazak u Republiku Hrvatsku.

U optužnici se navodi da je dana 16. 7. 2008. godine, nakon prethodnog dogovora, Uzeir Čović, zajedno sa njemu poznatim osobama, ilegalne emigrante trebao da preveze na područje Republike Hrvatske za dogovoreni iznos od 1.900,00 eura.

Optuženi je, zajedno sa njemu poznatim osobama, ilegalne emigrante smjestio u dva putnička automobila bh. registarskih oznaka i dovezao ih blizu državne granice Republike Hrvatske. Nakon što su emigranti izašli iz automobila da bi pješice prešli u Republiku Hrvatsku, otkriveni su i spriječeni od strane ovlaštenih radnika JGP Velika Kladuša.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

 

 


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba