Vijesti

GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA UDRUGA ŽRTAVA RATNIH ZLOČINA

08.10.2013. 15:03

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH sastao se sa predstavnicima više udruga obitelji žrtava ratnih zločina, sa kojima je razgovarao o suradnji tužiteljstva i obitelji žrtava u budućnosti u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

GLAVNI TUŽITELJ SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA UDRUGA ŽRTAVA RATNIH ZLOČINA

Glavni tužitelj je istakao da su obitelji žrtava i suradnja sa žrtvama prioritet za tužiteljstvo te da stalno insistira na ubrzanju procesa ekshumacija i identifikacija nestalih osoba, kao i ubrzanju dinamike rada na predmetima ratnih zločina, jer je to važno za žrtve koje već dva desetljeća tragaju za svojim najbližima i očekuju pravdu od pravosudnih institucija.

Glavni tužitelj je upoznao predstavnike žrtava sa planiranim jačanjem kapaciteta Tužiteljstva BiH i povećanjem broja tužitelja, što će pomoći bržem procesuiranju predmeta ratnih zločina, kao i planiranim prelaskom u zasebnu zgradu, gdje će tužiteljstvo dobiti adekvatan prostor za smještaj svih uposlenika i profesionalne uvjete za rad.

Također, u narednom razdoblju će od institucija BiH biti zatraženo izdvajanje više sredstava za procese ekshumacija, jer su radovi na ekshumacijama u ovoj godini pokazali da su na pojedinim lokalitetima kao što su Tomašica kod Prijedora i deponija u Sarajevu, potrebna velika sredstva za rad na pronalasku i otkrivanju posmrtnih ostataka.

Žrtve su dale potporu jačanju kapaciteta tužiteljstva kao i realiziranju suradnje između tužiteljstava u regiji u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina i skrivanja optuženih i osumnjičenih iza dvojnih državljanstava.

Predstavnici žrtava su izrazili nadu da će se regionalna suradnja razvijati i jačati i da će svi osumnjičeni biti izvedeni pred lice pravde.

Zbog važnosti dobre suradnje i komunikacije sa udrugama žrtava, u narednom razdoblju će glavni tužitelj održati niz sastanaka sa predstavnicima udruga žrtava ratnih zločina svih nacionalnosti iz svih krajeva BiH, kako bi mogao iz prve ruke saznati očekivanja obitelji žrtava od Tužiteljstva BiH te razgovarati o suradnji u budućnosti.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba