Вијести

ПОДИГНУТА ОПТУЖНИЦА ПРОТИВ ИВАНА ПРИМОРЦА (1964) КОЈИ СЕ ТЕРЕТИ ЗА ПОРЕСКУ УТАЈУ 83.000 КМ

30.09.2013. 15:06

Тужилац Одјела III Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против Ивана Приморца, рођеног 02. 01. 1964. године у Широком Бријегу, гдје је и настањен, држављанина БиХ и Р Хрватске.

Оптужени Иван Приморац се у двије тачке оптужнице терети да је у периоду од 1. јануара 2007. до 31. јула 2009. године, радећи у својству директора и одговорног лица у предузећу „Приморка“ д.о.о. Широки Бријег, подносио ПДВ пријаве у којима није обрачунавао, нити приказивао стварно стање реализације продаје цигарета, па је тако у назначеном периоду обрачунао и уплатио мање пореза на додату вриједност у укупном износу од 83.325,89 КМ, за коју суму је оштетио буџет БиХ.

Поред наведеног, оптужени Приморац је у истом периоду, радећи у истом својству, продавао робу за готовинска новчана средства, а да би описано поступање прикрио, сачинио је 532 лажна документа „рачуна – отпремнице“, које је наводно испоставио предузећу “Кљенак” д.о.о. Посушје у којим документима је рубрику “Примио” овјерио лажним печатом предузећа “Кљенак” д.о.о. Посушје, иако роба није испоручена наведеном правном лицу. Надаље, тако фалсификоване "рачуне – отпремнице“ је евидентирао у финансијско-књиговодственој документацији предузећа “Приморка” д.о.о. Широки Бријег, те је сачињавањем налога благајни истог предузећа, лажно приказао да су новчана средства у назначеном износу уплаћена од стране предузећа “Кљенак” д.о.о. Посушје.

Оптужени Иван Приморац се терети да је избјегао плаћање давања прописаних пореским законодавством Босне и Херцеговне дајући лажне податке о својим стеченим опорезивим приходима, а износ обавеза чије се плаћање избјегава прелази 50.000,00 КМ, те да је у пословне књиге и исправе које је дужан водити на основу закона или другог прописа унио неистините податке, чиме се терети да је починио кривично дјело порезне утаје из члана 210. става 2. у вези са ставом 1. Кривичног закона БиХ и кривично дјело фалсификовања или уништавања пословних или трговачких књига или докумената из члана 261. става 1. Кривичног закона Федерације БиХ.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba