Вијести

НАСТАВЉЕНИ СУ РАДОВИ НА ЕКСХУМАЦИЈИ НА ЛОКАЛИТЕТУ ТОМАШИЦА У ОКОЛИНИ ПРИЈЕДОРА. ПРОНАЂЕНО ВИШЕ ТИЈЕЛА И ЛИЧНИХ ПРЕДМЕТА ЖРТАВА

25.09.2013. 15:02

Настављени су интензивни радови на локалитету Томашица у општини Приједор.

НАСТАВЉЕНИ СУ РАДОВИ НА ЕКСХУМАЦИЈИ НА ЛОКАЛИТЕТУ ТОМАШИЦА У ОКОЛИНИ ПРИЈЕДОРА. ПРОНАЂЕНО ВИШЕ ТИЈЕЛА И ЛИЧНИХ ПРЕДМЕТА ЖРТАВА

Претпоставља се да су у овој примарној масовној гробници тијела жртава бошњачке и хрватске националности са подручја Приједора и околине, које су убијене у љето 1992. године.

Ова масовна гробница је откривена 03. септембра ове године и била је сакривена вјештачким насипима земље, а детаљним копањем откривен је слој тла у дубини од неколико метара, у којем су нагомилани посмртни остаци.

На дубини од седам метара гробнице пронађени су комплетни и некомплетни посмртни остаци више десетина жртава, као и неки лични предмети жртава. Остаци пронађених тијела биће пребачени у Центар за идентификацију Шејковача у Санском Мосту, гдје ће остати док се не заврши њихова форензичка обрада и процес идентификације.

Истражилац Тужилаштва БиХ се све вријеме налази на терену гдје координише рад свих лица укључених у процес ексхумације.

У наредном периоду се очекује проналазак већег броја посмртних остатака јер се, према прикупљеним подацима, на овом локалитету налази велики број жртава из Приједора и околине.

Тужилаштво БиХ и остале институције укључене у процес ексхумације предузимају интензивне активности на обезбјеђењу наведене локације те организовању процеса ископавања жртава, њихове даље судско-медицинске обраде и утврђивању идентитета.

Процес ексхумације се наставља.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba