Vijesti

DELEGACIJA AMBASADORA U BiH POSJETILA MJESTA EKSHUMACIJA NA LOKALITETIMA DEPONIJA U BUĆA POTOKU I TOMAŠICA

25.09.2013. 14:59

Dana 24. 09. 2013. godine, lokalitete ekshumacija deponija u Buća Potoku u sarajevskoj općini Novi Grad i Tomašica u općini Prijedor, posjetila je visoka delegacija zvaničnika koju sačinjavaju predstavnici Ambasade SAD-a, Evropske unije u BiH, ambasadori iz više evropskih zemalja u BiH, kao i predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) i Instituta za nestale osobe BiH.

DELEGACIJA AMBASADORA U BiH POSJETILA MJESTA EKSHUMACIJA NA LOKALITETIMA DEPONIJA U BUĆA POTOKU I TOMAŠICA

Na obje pomenute ekshumacije se već duže vrijeme vrše intenzivni radovi, koji će biti nastavljeni.

Istražioci Tužilaštva BiH koji koordiniraju rad svih osoba uključenih u proces ekshumacija, upoznali su diplomatske predstavnike sa aktivnostima koje se provode na ovim lokacijama, kao i o drugim važnim informacijama u procesu traženja, ekshumacije i identifikacije nestalih osoba.

Uvaženi posjetioci su na ovim lokalitetima upoznati sa činjenicom da Tužilaštvo BiH, kao i ostale institucije koje su uključene u proces ekshumacija, preduzimaju intenzivne aktivnosti na osiguranju navedenih lokacija, te organiziranju procesa iskopavanja žrtava, njihove dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanju identiteta.

Tužilaštvo BiH, odnosno Posebni odjel za ratne zločine, prioritetom smatraju aktivnosti na pronalasku, ekshumaciji i identifikaciji nestalih osoba, jer je to od izuzetne važnosti za porodice žrtava, kao i za rad na predmetima ratnih zločina u kojima pronalazak i identifikacija posmrtnih ostataka predstavlja značajan dokazni materijal za tužilaštva.

U narednoj godini, Tužilaštvo BiH će, zbog povećanja obima aktivnosti u vezi sa ekshumacijama, tražiti dodjelu većih sredstava za ovu namjenu.

Proces ekshumacija na oba lokaliteta se nastavlja.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba