Vijesti

ODLUČNA AKCIJA U BORBI PROTIV KORUPCIJE I ORGANIZIRANOG KRIMINALA. LIŠENO SLOBODE VIŠE OSOBA, MEĐU KOJIMA I VODEĆI ZVANIČNICI CARINSKIH ISPOSTAVA U TUZLI I BIJELJINI

24.09.2013. 15:04

Po nalogu Tužilaštva BiH realizirane su aktivnosti u okviru akcije kodnog naziva „Master“. Prikupljeni su dokazi koji ukazuju na višemilionske zloupotrebe zvaničnika carinskih ispostava pri UIO BiH, kao i drugih pripadnika organizirane kriminalne grupe.

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, više desetina policijskih službenika SIPA-e je izvršilo aktivnosti lišenja slobode više osoba i pretresa na više lokacija u Tuzli, Bijeljini, Sarajevu, Brčkom i Zvorniku.

Osobe koje su lišene slobode su osumnjičene za organizirani kriminal u vezi sa carinskim i poreznim utajama i pranjem novca. Slobode su, između ostalih, lišeni visoki zvaničnici UIO BiH, odnosno čelnici carinskih ispostava u Bijeljini i Tuzli, kao i carinici zaposleni u UIO BiH.

Prema prikupljenim dokazima, u ovoj opsežnoj istrazi u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, čiji su počinioci i službene osobe koje su zloupotrijebile položaj, zvaničnici UIO, sudjelovali su u organiziranom kriminalu tako što su za novac ili druge oblike koristi dopuštali prolazak kamiona i šlepera određenih preduzeća, bez ikakve carinske kontrole robe, kao i druge zloupotrebe položaja vezane za carinsku proceduru.

Na ovaj način, državi Bosni i Hercegovini i njenim građanima je nanesena višemilionska šteta, jer su prema prikupljenim dokazima ove protuzakonite aktivnosti uvoza raznih vrsta roba, a najviše tekstila, trajale najmanje dvije godine. Također, nanesena je velika šteta sigurnosnoj situaciji u BiH, jer je na ovaj način bio i omogućen uvoz i krijumčarenje zakonom zabranjenih supstanci i sredstava.

Osobe lišene slobode će biti predate postupajućem tužiocu, koji će nakon ispitivanja odlučiti prema koliko osumnjičenih će uputiti prijedloge za određivanje mjera pritvora ili mjera zabrane, u skladu sa zakonom.

Osobe pod istragom u ovom predmetu su osumnjičene za krivična djela organiziranog kriminala iz člana 250., u vezi sa krivičnim djelima porezne utaje ili prevare iz člana 210., carinske prijevare iz člana 216. i pranja novca iz člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa policijskim agencijama u našoj zemlji, nastavlja odlučnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, a naročito oblika kriminala u koji su upletene službene osobe institucija BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba