Vijesti

PREDLOŽEN PRITVOR ZA DVOJE OSUMNJIČENIH

23.09.2013. 15:11

Tužilaštvo BiH je prema Sudu BiH uputilo prijedlog za određivanje mjere pritvora za dvije osobe, osumnjičene za krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stava 2. u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stava 1. Krivičnog zakona BiH.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene:

1.   B. P. A. (1973) iz Torina, Republika Italija, državljanin Republike Italije, i

2.   A. G. E. (1980) iz Torina, Republika Italija, državljanka Dominikanske Republike.

Tužilaštvu BiH je dana 20. 09. 2013. godine dostavljen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu osumnjičenih, iz kojeg proizlaze dokazi o postojanju osnovane sumnje da su navedeni počinili krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama.

Ovaj predmet rezultat je dobre saradnje i aktivnosti Tužilaštva Kantona Sarajevo i Specijalnog tužilaštva RS, koji su nakon provedenih aktivnosti utvrdili da se radi o međunarodnom krijumčarenju opojnih droga, koje je u nadležnosti Tužilaštva BiH, nakon čega je predmet proslijeđen Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

Nakon lišenja slobode osumnjičeni su saslušani u prisustvu advokata u prostorijama Specijalnog tužilaštva u Banjaluci.

Tužilac Tužilaštva BiH je predložio određivanje mjere pritvora iz razloga opisanih u članu 132. stavu 1. tački a) Zakona o krivičnom postupku BiH. Određivanje mjere pritvora prema osumnjičenima je predloženo iz razloga što postoji opasnost od bjekstva osumnjičenih, naročito zbog činjenice da bi, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli napustiti područje Bosne i Hercegovine, te bi na taj način postali nedostupni organima gonjenja.

B. P. A. i A. G. E. su osumnjičeni da su postali pripadnici međunarodne organizirane grupe ljudi, te su u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, zajedno sa drugim, njima poznatim pripadnicima grupe, a u cilju dalje prodaje prevozili opojnu drogu „hašiš“ iz Italije na područje BiH. Ovlaštene službene osobe MUP-a RS su dana 19. 09. 2013. godine, prilikom pretresa vozila, u prostoru motora pronašli sakrivenu opojnu drogu „hašiš“ u količini od 4.896 grama.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba