Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA ŠEST OSUMNJIČENIH OSOBA KOJE SU LIŠENE SLOBODE U OKVIRU AKCIJE „OSOJE“

23.09.2013. 15:08

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za šest osoba koje su lišili slobode ovlašteni djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA u jučerašnjoj akciji „Osoje“.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je za osumnjičene:

-      D. D. (1974) iz Mostara, državljanina BiH i R Hrvatske,

-      S. H. (1966) iz Mostara, državljanina BiH,

-      M. P. (1957) iz Čitluka, državljanina BiH i R Hrvatske,

-      M. B. (1988) iz Mostara, državljanina BiH,

-      P. B. (1960) iz Posušja, državljanina BiH i R Hrvatske i

-      D. T. (1979) iz Čapljine, državljanina BiH.

Navedene osobe se sumnjiče da su, kao pripadnici organizirane kriminalne grupe, tokom 2013. godine, gotovo svakodnevno vršile nabavku, skrivanje i krijumčarenje opojne droge heroin, najčešće u količinama od nekoliko stotina grama, sa područja BiH u Republiku Hrvatsku, te da su u periodu od 6 mjeseci od marta do septembra mjeseca, prokrijumčarile više kilograma opojne droge heroin, koja je nabavljana u BiH, najčešće na području Sarajeva, Tuzle i Mostara, te dalje krijumčarena prema južnom dijelu Republike Hrvatske.

Navedeni osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. KZ-a BiH u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stava 1. KZ-a BiH, a sve u vezi sa članovima 53. i 54. KZ-a BiH.

Tužilaštvo predlaže da Sud BiH osumnjičenima D. D., M. P., M. B. i P. B. odredi mjeru pritvora u trajanju od jednog mjeseca iz razloga propisanih članom 132. stavom 1. tačkama a), b) i c) ZKP-a BiH, a osumnjičenima S. H. i D. T. iz razloga predviđenih članom 132. stavom 1. tačkama b) i c) ZKP-a BiH.  

Pritvor za osumnjičene se predlaže zbog postojanja opasnosti od bjekstva osumnjičenih, kao i zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke, saučesnike i prikrivače, kao i da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti krivično djelo.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.

Sud BiH je dana 18. septembra 2013. godine donio rješenje kojim se prihvata raniji prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine u istom predmetu za određivanje pritvora za osumnjičenog A. B.  


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba