Vijesti

NA SASTANKU IZASLANSTAVA TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOČINE SRBIJE I TUŽITELJSTVA BiH DOGOVORENA MEĐUSOBNA POMOĆ I KONKRETNA SURADNJA U VIŠE PREDMETA ZA RATNE ZLOČINE

19.09.2013. 15:28

Tijekom radnog sastanka prezentirane su do sada poduzete aktivnosti u suradnji i pomoći u konkretnim predmetima i dogovorena dalja suradnja u zajedničkoj borbi protiv nekažnjenih ratnih zločina, na putu dvije zemlje ka europskim integracijama.

NA SASTANKU IZASLANSTAVA TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOČINE SRBIJE I TUŽITELJSTVA BiH DOGOVORENA MEĐUSOBNA POMOĆ I KONKRETNA SURADNJA U VIŠE PREDMETA ZA RATNE ZLOČINE

Na sastanku izaslanstava tužitelja na čijem su čelu glavni tužitelji Goran Salihović i Vladimir Vukčević, u kolegijalnom i prijateljskom ozračju su razgovarali o dosadašnjim rezultatima suradnje u okviru Protokola o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Predstavnici Tužiteljstva BiH upoznali su kolege iz Srbije da su pokrenute aktivnosti na traženju, pronalasku i ekshumaciji žrtava ratnog zločina, državljana Srbije koji su oteti iz voza u Štrpcima 1993. godine, a za čije se posmrtne ostatke pretpostavlja da se nalaze na području Višegrada.

Nakon što je tužiteljstvo iz Srbije dostavilo informaciju o mogućoj lokaciji na kojoj se nalaze posmrtni ostaci žrtava zločina u Štrpcima, izvršene su provjere i u blizini te lokacije su pronađeni određeni posmrtni ostaci, za koje će detaljnom analizom biti utvrđeno kome pripadaju. Tužiteljstvo BiH je obećalo punu pomoć i suradnju u aktivnostima koje su potrebne za pronalazak posmrtnih ostataka ovih žrtava, njihovu ekshumaciju i identifikaciju.

Tužitelji su na sastanku razgovarali i o procesuiranju predmeta „Dobrovoljačka ulica“, kao i „Tuzlanska kolona“ koji je ustupljen na procesuiranje Bosni i Hercegovini, te prosljeđivanju u BiH preostalog dijela predmeta koji se odnosi na Tuzlansku kolonu.

Također, kolege iz Srbije su upoznate da će im uskoro biti predati dokazni materijali u dva predmeta ratnog zločina na području Srebrenice, u kojima su podignute optužnice, a optuženi se nalaze na teritoriju Srbije.

„Zajednička suradnja u predmetima ratnih zločina se mora razvijati i nastaviti, kako bi Bosna i Hercegovina i Srbija u narednom razdoblju riješile predmete čije neprocesuiranje opterećuje proces vladavine prava i proces pomirenja u regionu“- istakao je tužitelj Salihović.

Predstavnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije su upoznali kolege iz BiH sa provedenim aktivnostima na provjeri mjesta boravišta i državljanstava, za veći broj osumnjičenih, koji se nalaze na teritoriju Srbije.

Također, tužitelji iz Beograda su izrazili veliku zahvalnost udrugama žrtava ratnog zločina iz Srebrenice i Pokretu majki enklava Srebrenica i Žepa, na davanju suglasnosti i potpore za procesuiranje optuženih za zločine u Srebrenici, koji se nalaze u Srbiji.

„Ova saglasnost i podrška našem radu od strane srebreničkih žrtava je veliki pomak i predstavlja izraz povjerenja za Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i jedan je od bitnih koraka u procesu uspostave vladavine prava i pomirenja u regionu“ – rekao je Vladimir Vukčević.

Tijekom sastanka, predstavnici Tužiteljstva BiH su upoznali kolege da se proces ekshumacije na lokalitetu deponije u Buća Potoku nastavlja, te da je tužiteljstvo odlučno da do kraja istraži informaciju o postojanju posmrtnih ostataka na tom lokalitetu, a kolege iz Beograda su izrazile uvjerenje da će proces traženja posmrtnih ostataka biti nastavljen do potpune provjere tih informacija.

Na sastanku je dogovorena daljnja suradnja i pomoć u procesuiranju predmeta ratnih zločina u predmetima u kojima se počinitelji, žrtve ili dokazi nalaze na teritoriju ove dvije države.

Suradnja u okviru Protokola je vrlo bitna za uspostavu vladavine prava u regiji, borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, a suradnju podržavaju i institucije EU u procesu europskih integracija Bosne i Hercegovine i Srbije.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba