Vijesti

NA SASTANKU DELEGACIJA TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOČINE SRBIJE I TUŽILAŠTVA BiH DOGOVORENA MEĐUSOBNA POMOĆ I KONKRETNA SARADNJA U VIŠE PREDMETA ZA RATNE ZLOČINE

19.09.2013. 15:28

Tokom radnog sastanka prezentovane su do sada poduzete aktivnosti u saradnji i pomoći u konkretnim predmetima i dogovorena dalja saradnja u zajedničkoj borbi protiv nekažnjenih ratnih zločina, na putu dvije zemlje ka evropskim integracijama.

NA SASTANKU DELEGACIJA TUŽILAŠTVA ZA RATNE ZLOČINE SRBIJE I TUŽILAŠTVA BiH DOGOVORENA MEĐUSOBNA POMOĆ I KONKRETNA SARADNJA U VIŠE PREDMETA ZA RATNE ZLOČINE

Na sastanku delegacija tužilaca na čijem su čelu glavni tužioci Goran Salihović i Vladimir Vukčević, u kolegijalnoj i prijateljskoj atmosferi su razgovarali o dosadašnjim rezultatima saradnje u okviru Protokola o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Predstavnici Tužilaštva BiH upoznali su kolege iz Srbije da su pokrenute aktivnosti na traženju, pronalasku i ekshumaciji žrtava ratnog zločina, državljana Srbije koji su oteti iz voza u Štrpcima 1993. godine, a za čije se posmrtne ostatke pretpostavlja da se nalaze na području Višegrada.

Nakon što je tužilaštvo iz Srbije dostavilo informaciju o mogućoj lokaciji na kojoj se nalaze posmrtni ostaci žrtava zločina u Štrpcima, izvršene su provjere i u blizini te lokacije su pronađeni određeni posmrtni ostaci, za koje će detaljnom analizom biti utvrđeno kome pripadaju. Tužilaštvo BiH je obećalo punu pomoć i saradnju u aktivnostima koje su potrebne za pronalazak posmrtnih ostataka ovih žrtava, njihovu ekshumaciju i identifikaciju.

Tužioci su na sastanku razgovarali i o procesuiranju predmeta „Dobrovoljačka ulica“, kao i „Tuzlanska kolona“ koji je ustupljen na procesuiranje Bosni i Hercegovini, te prosljeđivanju Bosni i Hercegovini preostalog dijela predmeta koji se odnosi na Tuzlansku kolonu.

Također, kolege iz Srbije su upoznate da će im uskoro biti predati dokazni materijali u dva predmeta ratnog zločina na području Srebrenice, u kojima su podignute optužnice, a optuženi se nalaze na teritoriji Srbije.

„Zajednička saradnja u predmetima ratnih zločina se mora razvijati i nastaviti, kako bi Bosna i Hercegovina i Srbija u narednom periodu riješile predmete čije neprocesuiranje opterećuje proces vladavine prava i proces pomirenja u regionu“ - istakao je tužilac Salihović.

Predstavnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije su upoznali kolege iz BiH sa provedenim aktivnostima na provjeri mjesta boravišta i državljanstava za veći broj osumnjičenih koji se nalaze na teritoriji Srbije.

Također, tužioci iz Beograda su izrazili veliku zahvalnost udruženjima žrtava ratnog zločina iz Srebrenice i Pokretu majki enklava Srebrenica i Žepa na davanju saglasnosti i podrške za procesuiranje optuženih za zločine u Srebrenici, koji se nalaze u Srbiji.

„Ova saglasnost i podrška našem radu od strane srebreničkih žrtava je veliki pomak i predstavlja izraz povjerenja za Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i jedan je od bitnih koraka u procesu uspostave vladavine prava i pomirenja u regionu“ – rekao je Vladimir Vukčević.

Tokom sastanka, predstavnici Tužilaštva BiH su upoznali kolege da se proces ekshumacije na lokalitetu deponije u Buća Potoku nastavlja, te da je tužilaštvo odlučno da do kraja istraži informaciju o postojanju posmrtnih ostataka na tom lokalitetu, a kolege iz Beograda su izrazile uvjerenje da će proces traženja posmrtnih ostataka biti nastavljen do potpune provjere tih informacija.

Na sastanku je dogovorena dalja saradnja i pomoć u procesuiranju predmeta ratnih zločina u predmetima u kojima se počinioci, žrtve ili dokazi nalaze na teritoriji ove dvije države.

Saradnja u okviru Protokola je vrlo bitna za uspostavu vladavine prava u regionu, borbu protiv nekažnjivosti ratnih zločina, a saradnju podržavaju i institucije EU u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine i Srbije.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba