Vijesti

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV I. S. (1986) KOJI SE TERETI ZA KRIVIČNA DJELA KRIVOTVORENJA NOVCA I NEOVLAŠTENOG PROMETA OPOJNIM DROGAMA

10.09.2013. 15:21

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv I. S. (1986) iz Vinkovaca, državljanina BiH i R Hrvatske.

Optužnica Tužilaštva BiH tereti I. S. da je, u periodu od 03. 11. 2011. do 03. 04. 2012. godine, pripremao uslove da lažan novac stavi u opticaj, tako što je za određeni procentualni iznos nominalne vrijednosti novčanica, dvjema osobama nudio na prodaju krivotvorene novčanice u apoenima od 500 eura, za koje je naveo da će ih pribaviti iz Austrije, kao i krivotvorene novčanice u apoenima od 50, 100 i 200 eura porijeklom iz Bugarske, te nakon što su ove osobe iskazale interes za kupovinu takvih lažnih novčanica, preduzimao radnje radi stvaranja uslova za neposredno stavljanje u opticaj lažnog novca.

Prema navodima optužnice, pored izvršenja krivičnog djela opisanog na prethodni način, optuženi I. S. se tereti i da je dana 03. 11. 2011. godine neovlašteno stavio u promet količinu od 7.781,72 grama opojne droge marihuana („skank“), za iznos od 10.000 eura. Istog dana je optuženi I. S. neovlašteno nudio na prodaju opojne droge heroin, kokain, kao i smjesu za proizvodnju opojne droge MDMA – „ecstasy“. Navedene droge su zakonom proglašene opojnim drogama i nalaze se na Listi opojnih droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti opojna droga i prekursora, a njihov uzgoj, proizvodnja, promet, posjedovanje i upotreba su zabranjeni odredbom člana 19. stava 1. Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga („Službeni glasnik BiH“, broj 8/06).

Optuženi I. S. se tereti da je počinio krivično djelo pripremanje krivičnog djela iz člana 248. u vezi sa krivičnim djelom krivotvorenje novca iz člana 205. stava 1. KZ-a BiH, kao i produženo krivično djelo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 238. stava 1. KZ-a FBiH u vezi sa članom 55. istog Zakona, sve u vezi sa članom 53. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba