Vijesti

PROVEDENA ZDRUŽENA POLICIJSKA AKCIJA „DOKER“ PO NALOGU TUŽILAŠTVA BiH. LIŠENO SLOBODE 15 OSOBA OSUMNJIČENIH ZA KRIJUMČARENJE STOKE VRIJEDNOSTI VIŠE OD 1 MILION KM. U AKCIJI SU LIŠENA SLOBODE 2 PRIPADNIKA GRANIČNE POLICIJE

10.09.2013. 15:03

Po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH provedena je združena policijska akcija „Doker“, u kojoj je po nalogu tužioca na terenu djelovalo više desetina policijskih službenika Granične policije BiH i SIPA-e.

U akciji su izvršeni pretresi na oko 20 lokacija na širem području Bijeljine i lišeno je slobode ukupno 15 osoba, među kojima i dva policijska službenika Granične policije BiH, JGP Bijeljina.

Osobe koje su pod istragom Tužilaštva BiH osumnjičene su za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenja preko državne granice BiH.

Ove osobe su osumnjičene da su djelujući kao organizovana grupa sa tačno podijeljenim zadacima, prokrijumčarile sa područja Srbije u BiH oko 1000 grla, uglavnom krupne stoke, čija se vrijednost na tržištu procjenjuje na više od 1 milion KM.

Prema prikupljenim dokazima u istrazi koja je trajala više mjeseci, krijumčarenje se uglavnom realizovalo prevozom stoke na ilegalnim prelazima preko rijeka Drine i Save u Bosnu i Hercegovinu.

Osobe lišene slobode bit će u zakonskom roku predate postupajućem tužiocu, koji će ih ispitati i nakon toga odlučiti za koliko osumnjičenih će uputiti prijedlog za određivanje mjere pritvora ili drugih mjera zabrane u skladu sa zakonom.

Ova akcija pokazuje opredijeljenost Tužilaštva BiH u borbi protiv organizovanog kriminala i krivičnih djela kojima se nanosi šteta ekonomskom sistemu Bosne i Hercegovine i predstavlja pozitivne napore Granične policije na otkrivanju i sankcioniranju počinilaca krivičnih djela među pripadnicima GP BiH.

Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u pravcu podizanja optužnice u predmetu kodnog naziva „Doker“.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba