Vijesti

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA ŽRTAVA IZ SREBRENICE.UDRUŽENJE ŽRTAVA PODRŽALO PROCESUIRANJE PREDMETA I SARADNJU SA TUŽILAŠTVOM ZA RATNE ZLOČINE SRBIJE.

06.09.2013. 15:24

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović, sastao se sa predstavnicima udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa.

GLAVNI TUŽILAC SE SASTAO SA PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA ŽRTAVA IZ SREBRENICE.UDRUŽENJE ŽRTAVA PODRŽALO PROCESUIRANJE PREDMETA I SARADNJU SA TUŽILAŠTVOM ZA RATNE ZLOČINE SRBIJE.

Predstavnici udruženja žrtava su iskazali povjerenje Tužilaštvu BiH te podržali aktivnosti koje se provode u proteklih nekoliko mjeseci na potpisivanju protokola i realiziranju saradnje sa Tužilaštvom za ratne zločine Srbije, kako bi se procesuirali odgovorni za ratne zločine koji se nalaze izvan prostora Bosne i Hercegovine.

Predstavnici udruženja su istakli da smatraju da treba ubrzati proces ekshumacija i traženja nestalih, te da treba pojačati Regionalni tim br. 6 u Posebnom odjelu za ratne zločine koji radi na predmetima ratnih zločina u Srebrenici, a koji je kadrovski oslabljen odlaskom međunarodnih tužilaca i osoblja krajem prošle godine.

Glavni tužilac Salihović je istakao da od početka svog mandata insistira na održavanju sastanaka i razgovoru sa žrtvama, te da smatra da je donošenje pravde žrtvama jedan od najvažnijih segmenata procesuiranja predmeta ratnih zločina.

Također, glavni tužilac je upoznao porodice žrtava da su u proteklih mjesec dana realizirane aktivnosti koje se odnose na podizanje dvije optužnice za genocid u Srebrenici, te da je od međunarodnih institucija zatražio pomoć pravosuđu BiH u vidu izrade satelitskih snimaka s ciljem potrage za masovnim grobnicama i tijelima žrtava na cijelom prostoru BiH.

Iskazujući povjerenje u pravosuđe Srbije, predstavnici udruženja su dali saglasnost za procesuiranje 2 predmeta u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, što se u regiji smatra bitnim korakom u pravcu uspostave vladavine prava i sprječavanju nekažnjivosti ratnih zločina.

„Tužilaštvo BiH shvata važnost procesuiranja predmeta ratnih zločina. Zbog toga smo tražili i dobili određeno povećanje broja tužilaca za rad na predmetima ratnih zločina kako bi rezultati bili što bolji. Pozivamo i druge institucije koje su uključene u ovaj proces da imaju razumijevanja i pomognu jačanje kapaciteta tužilaštava i raspoloživih resursa za rad na predmetima ratnih zločina“ - istakao je glavni tužilac Salihović.

Radi jačanja saradnje, povjerenja i dobrih odnosa sa udruženjima žrtava, glavni tužilac u narednih nekoliko mjeseci planira održati sastanke sa predstavnicima udruženja žrtava ratnih zločina iz svih naroda iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine, kako bi iz prve ruke dobio informacije o saradnji kao i očekivanjima koja porodice žrtava ratnih zločina imaju od Tužilaštva BiH i Posebnog odjela za ratne zločine.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba