Вијести

ТУЖИЛАШТВО БиХ ЈЕ ПОДИГЛО ОПТУЖНИЦУ ПРОТИВ АЛЕКСАНДРА ЦВЕТКОВИЋА (1968), КОЈИ СЕ ТЕРЕТИ ЗА КРИВИЧНО ДЈЕЛО ГЕНОЦИДА

06.09.2013. 15:21

Тужилац Посебног одјела за ратне злочине Тужилаштва БиХ подигао је оптужницу против:

-Александра Цветковића, рођеног 04. 04. 1968. године у Тузли, држављанина Босне и Херцеговине, настањеног у Израелу и у Босни и Херцеговини, лишеног слободе у Израелу дана 18. 01. 2013. године по међународној потјерници од 14. 04. 2010. године, изручен Босни и Херцеговини из Израела дана 15. 08. 2013. године, тренутно се налази у притвору.

Оптужени Александар Цветковић се терети да је, као припадник 10. диверзантског одреда Гавног штаба Војске Републике Српске (ГШ ВРС), заједно са другим јединицама ВРС и Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС), у току јуна и јула 1995. године, учествовао у широко распрострањеном и систематичном нападу на бошњачко цивилно становништво заштићене зоне УН-а Сребреница, у склопу којег напада је до 40.000 бошњачких цивила присилно пресељено из енклаве Сребреница, а више од 8.000 мушкараца и дјечака бошњака погубљено по пријеком поступку, те да је у намјери да потпуно или дјелимично истријеби групу бошњачког народа, вршио убијање мушких припадника групе бошњака и наносио им тешке физичке озљеде и психичке повреде.

Оптужени Александар Цветковић, дјелујући индивидуално и заједно са другим припадницима 10. диверзантског одреда, између осталог се терети:

- да је крајем јуна 1995. године учествовао у извођењу првог напада на УН-ову заштићену зону Сребреница и на базу УНПРОФОР-а с циљем узнемиравања бошњачког становништва како би исти напустили Сребреницу, те да је 11. јула 1995. године заједно са другим припадницима 10. диверзантског одреда и другим јединицима ВРС извео други напад тако што је учествовао у војној операцији “Криваја - 95”, односно у заузимању заштићене УН-ове зоне Сребреница;

-да је након заузимања Сребренице и након што је цјелокупно бошњачко становништво протјерано из заштићене зоне, дана 16. јула 1995. године, након што је више стотина мушкараца довожено на Економију-фарму Брањево, као мјесто погубљења, из школе у селу Горња Пилица, општина Зворник, с намјером да потпуно или дјелимично уништи бошњаке Источне Босне који су потражили уточиште у енклави Сребреница, заједно са другим припадницима 10. диверзантског одреда ВРС, вршио стријељање заробљеника у групама од по десет с намјером да их лиши живота, па је на тај начин по пријеком поступку погубљено најмање девет стотина заробљених мушкараца и дјечака бошњака старосне доби од 15 до 84 године, од којих су неки имали повезе на очима и рукама. Током масовних стријељања бошњака оптужени Цветковић је дао наредбу једном од припадника 10 диверзантског одреда да пуца из пушкомитраљеза у заробљене како би стријељање брже ишло, док су остала тројица припадника 10. диверзантског одреда, након извршеног стријељања сваке групе заробљених, трагали за преживјелима пуцајући им у главу како би се увјерили да нико није преживио.

Оптужени се терети да је у циљу да потпуно или дјелимично истријеби националну, етничку и вјерску групу Бошњака, вршио убијање мушких припадника групе бошњака и наносио им тешке физичке озљеде и психичке повреде, који су, као бошњаци Источне Босне, чинили значајан дио етничке групе, чиме је починио кривично дјело геноцид из члана 171. тачака а) и б) Кривичног закона БиХ (КЗ БиХ), а све у вези са чланом 29. истог Закона.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba