Vijesti

TUŽITELJSTVO BiH JE PODIGLO OPTUŽNICU PROTIV ALEKSANDRA CVETKOVIĆA (1968), KOJI SE TERETI ZA KAZNENO DJELO GENOCIDA

06.09.2013. 15:21

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv:

-Aleksandra Cvetkovića, rođenog 04. 04. 1968. godine u Tuzli, državljanina Bosne i Hercegovine, nastanjenog u Izraelu i u Bosni i Hercegovini, lišenog slobode u Izraelu dana 18. 01. 2013. godine po međunarodnoj tjeralici od 14. 04. 2010. godine, izručen Bosni i Hercegovini iz Izraela dana 15. 08. 2013. godine, trenutno se nalazi u pritvoru.

Optuženi Aleksandar Cvetković se tereti da je, kao pripadnik 10. diverzantskog odreda Gavnog štaba Vojske Republike Srpske (GŠ VRS), zajedno sa drugim jedinicama VRS i Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), tijekom lipnja i srpnja 1995. godine sudjelovao u široko rasprostranjenom i sistematičnom napadu na bošnjačko civilno stanovništvo zaštićene zone UN-a Srebrenica, u sklopu kojeg je do 40.000 bošnjačkih civila prisilno preseljeno iz enklave Srebrenica, a više od 8.000 muškaraca i dječaka bošnjaka pogubljeno po prijekom postupku, te da je u namjeri da potpuno ili djelomično istrijebi skupinu bošnjačkog naroda, vršio ubijanje muških pripadnika skupine bošnjaka i nanosio im teške tjelesne ozljede i duševne povrede.

Optuženi Aleksandar Cvetković, djelujući individualno i skupa sa drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda, između ostalog se tereti:

- da je koncem lipnja 1995. godine sudjelovao u izvođenju prvog napada na UN-ovu zaštićenu zonu Srebrenica i na bazu UNPROFOR-a s ciljem uznemiravanja bošnjačkog stanovništva kako bi isti napustili Srebrenicu, te da je 11. srpnja 1995. godine skupa s drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda i drugim jedinicima VRS izveo drugi napad tako što je sudjelovao u vojnoj operaciji “Krivaja - 95”, odnosno u zauzimanju zaštićene UN-ove zone Srebrenica;

-da je nakon zauzimanja Srebrenice i nakon što je cjelokupno bošnjačko stanovništvo protjerano iz zaštićene zone, dana 16. srpnja 1995. godine, nakon što je više stotina muškaraca dovoženo na Ekonomiju-farmu Branjevo, kao mjesto pogubljenja, iz škole u selu Gornja Pilica, općina Zvornik, s namjerom da potpuno ili djelomično uništi bošnjake Istočne Bosne koji su potražili utočište u enklavi Srebrenica, zajedno sa drugim pripadnicima 10. diverzantskog odreda VRS, vršio strijeljanje zatočenika u skupinama od po deset s namjerom da ih liši života, pa je na taj način po prijekom postupku pogubljeno najmanje devet stotina zatočenih muškaraca i dječaka bošnjaka starosne dobi od 15 do 84 godine, od kojih su neki imali poveze na očima i rukama. Tijekom masovnih strijeljanja bošnjaka optuženi Cvetković je dao naredbu jednom od pripadnika 10 diverzantskog odreda da puca iz strojnice u zatočene kako bi strijeljanje brže išlo, dok su ostala trojica pripadnika 10. diverzantskog odreda, nakon izvršenog strijeljanja svake skupine zatočenih, tragali za preživjelima pucajući im u glavu kako bi se uvjerili da nitko nije preživio.

Optuženi se tereti da je u cilju da potpuno ili djelomično istrijebi nacionalnu, etničku i vjersku skupinu Bošnjaka, vršio ubijanje muških pripadnika skupine bošnjaka i nanosio im teške tjelesne ozljede i duševne povrede, koji su, kao bošnjaci Istočne Bosne činili značajan dio etničke skupine, čime je počinio kazneno djelo genocid iz članka 171. točaka a) i b) Kaznenog zakona BiH (KZ BiH), a sve u svezi sa člankom 29. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba