Вијести

ЛИШЕН СЛОБОДЕ НИКОЛА МАРИЋ (1958) ОСУМЊИЧЕН ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ НАД ЖРТВАМА БОШЊАЧКЕ НАЦИОНАЛНОСТИ НА ПОДРУЧЈУ ПРОЗОР-РАМЕ

04.09.2013. 15:20

Поступајући по налогу Тужилаштва БиХ, полицијски службеници SIPA-е су на подручју Прозор-Раме лишили слободе осумњиченог Николу Марића, зв.“Ниџо“, рођеног 28. 01. 1958. године у мјесту Боровица, општина Прозор, који је под истрагом због кривичног дјела злочина против човјечности.

Он је осумњичен да је као припадник ХВО-а на подручју Прозор-Раме, у периоду током 1992. и 1993. године, починио кривично дјело злочина против човјечности из члана 172. КЗ-а БиХ.

Осумњичени Марић је годинама био недоступан правосуђу БиХ и за њим је око двије године на сназни међународна потјерница, а према сазнањима полицијских органа, сакривао се на подручју Републике Хрватске и илегално прелазио у Босну и Херцеговину.

Лишен је слободе у брзој акцији SIPA-е и Тужилаштва БиХ, након дојаве грађана да се налази у околини Прозора, након чега је извршена муњевита акција извршења претреса и лишења слободе осумњиченог који је био обучен у одору која подсјећа на шумара.

Ово лишење слободе порука је сарадње и повјерења правосуђа, полиције и грађана на откривању и процесуирању починилаца кривичних дјела ратног злочина, те уједно порука свим осумњиченима који се сакривају од правде, да правосуђе и полиција трагају за њима и да ће бити процесуирани.

Никола Марић је осумњичен да је лично учествовао у убиствима, прогонима, мучењима, присилном премјештању, незаконитом затварању и злостављању више десетина жртава бошњачке националности са подручја Прозор-Раме.

Између осталог, Никола Марић је осумњичен за мучење и злостављање цивила на изразито суров начин у присуству чланова породице жртава, те да је лично учествовао у убиствима и прислином нестанку 11 лица.

Нека од ових убистава су почињена на окрутан начин, над старим и немоћним лицима која нису могла пружати отпор, а тијела 6 лица још увијек нису пронађена.

Након лишења слободе, осумњичени ће бити предат поступајућем тужиоцу који ће га испитати те након тога према Суду БиХ упутити приједлог за одређивање мјере притвора, с обзиром да се осумњичени годинама налазио у бјекству.

Тужилаштво БиХ наставља рад у овом предмету у смјеру подизања оптужнице.


 Штампај


www.tuzilastvobih.gov.ba