Vijesti

PRIJEDLOG PRITVORA ZA OSUMNJIČENE OSOBE KOJE SU LIŠENE SLOBODE U OKVIRU AKCIJE „ MASTER“

28.08.2013. 15:01

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivannje mjere pritvora za tri osobe lišene slobode u jučerašnjoj akciji „Master“ od strane ovlaštenih pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA, a uz asistenciju pripadnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, MUP-a RS, MUP-a TK i Policije Brčko distrikta.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je za osumnjičene K. S. (1969), S. D. (1971) i M. S. (1972) iz Srebrenika, državljane BiH.

Tužilaštvo predlaže da Sud BiH osumnjičenima odredi mjeru pritvora u trajanju od jednog mjeseca iz razloga propisanih članom 132. stavom 1. tačkama b) i c) ZKP-a BiH, odnosno zbog postojanja osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke, saučesnike i prikrivače, kao i da bi boravkom na slobodi mogli ponoviti krivično djelo.

Navedene osumnjičene osobe se terete da su počinile krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja ili prevara iz člana 210. i carinska prijevara iz člana 216. KZ-a BiH.

Izvršenjem ovih krivičnih djela, prema prikupljenim dokazima, pričinjena je šteta budžetu i državi BiH u višemilionskim iznosima.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora upućen je Sudu BiH.


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba