Vijesti

TUŽITELJSTVO BiH NAJOŠTRIJE OSUĐUJE POKUŠAJE POLITIČKIH PRITISAKA NA RAD I NEOVISNOST TUŽITELJSTVA BiH I PORUČUJE SVIM GRAĐANIMA BiH DA NEĆE POPUSTITI POLITIČKIM PRITISCIMA

27.08.2013. 11:53

Usljed neprimjerenih političkih pritisaka na rad i neovisnost tužiteljstva i pravosuđa, Tužiteljstvo BiH još jednom ističe da pozivanje tužiteljstva i glavnog tužitelja na sjednice parlamentarnih povjerenstava predstavlja nedopustiv politički pritisak, te grubo i nedopustivo političko miješanje u neovisnost pravosuđa.

TUŽITELJSTVO BiH NAJOŠTRIJE OSUĐUJE POKUŠAJE POLITIČKIH PRITISAKA NA RAD I NEOVISNOST TUŽITELJSTVA BiH I PORUČUJE SVIM GRAĐANIMA BiH DA NEĆE POPUSTITI POLITIČKIM PRITISCIMA

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nije obrambena niti sigurnosna agencija, nego pravosudna institucija koja se brine o poštivanju ljudskih prava i zakonitosti.

Ukoliko se ove aktivnosti nastave, tužiteljstvo će o navedenim pritiscima upoznati sve nadležne domaće i međunarodne institucije, uključujući i VSTV BiH, jer je navedena praksa neprimjerena demokratskim državama.

Glavni tužitelj nema zakonsku obvezu niti ovlaštenje da treba razgovarati o predmetima iz domena rada tužiteljstva nigdje osim u sudnici, a pogotovo ne na sjednicama povjerenstava u Parlamentu, ili bilo kojim političkim institucijama.

Tužiteljstvo BiH iskazuje puno poštivanje i uvažavanje institucijama zakonodavne i izvršne vlasti u BiH koje predlažu i donose zakone, ali također se mora poštivati neovisno pravosuđe kao treći, ravnopravni stub vlasti.

Parlament nije, niti može biti nadređen pravosudnoj vlasti, nego je ravnopravna institucija.

Nitko, a osobito političari, neće i ne mogu odlučivati da li će tužiteljstvo nekoga optužiti ili neće optužiti.

Svi nositelji pravosudnih funkcija, pa tako i tužitelji, odgovaraju isključivo struci tj. VSTV-u BiH, koje ih bira i razrješava, a nikako političarima ni političkim tijelima.

Zakonom je decidno utvrđeno kome je Tužiteljstvo BiH odgovorno i dužno da daje izjašnjenja.

Tužiteljstvo BiH obavještava građane Bosne i Hercegovine da neće podleći nikakvim političkim pritiscima i da će istrajati u poštivanju zakonitosti i borbi protiv kriminala, korupcije i ratnih zločina. Tužiteljstvo BiH u tome neće nitko spriječiti, pa ni politički pritisci pojedinih političara.

Također, o rezultatima rada tužiteljstva najbolje govore gotovo svakodnevne akcije po nalogu Tužiteljstva BiH i podizanje optužnica protiv počinitelja svih vidova organiziranog kriminala, ratnih zločina, terorizma, kao i rasvjetljavanje više godina nerazjašnjenih teških ubojstava, pljački i razbojništava, o kojima su građani BiH informirani putem medija.

U rasprave sa političarima nismo htjeli i ubuduće nećemo ulaziti jer smatramo da je šteta da se energija i rad tužiteljstva, umjesto na predmete, usmjerava na političke rasprave.

O novim uspjesima i radu Tužiteljstva BiH javnost će biti uskoro informirana, a riječ je o podizanju jedne od najvećih optužnica protiv organiziranog kriminala u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini.

S poštovanjem,

Goran Salihović

Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH


 Ispiši


www.tuzilastvobih.gov.ba