Vijesti

TUŽILAŠTVO BiH NAJOŠTRIJE OSUĐUJE POKUŠAJE POLITIČKIH PRITISAKA NA RAD I NEOVISNOST TUŽILAŠTVA BiH I PORUČUJE SVIM GRAĐANIMA BiH DA NEĆE POPUSTITI POLITIČKIM PRITISCIMA

27.08.2013. 11:53

Usljed neprimjerenih političkih pritisaka na rad i neovisnost tužilaštva i pravosuđa, Tužilaštvo BiH još jednom ističe da pozivanje tužilaštva i glavnog tužioca na sjednice parlamentarnih komisija predstavlja nedopustiv politički pritisak, te grubo i nedopustivo političko miješanje u neovisnost pravosuđa.

TUŽILAŠTVO BiH NAJOŠTRIJE OSUĐUJE POKUŠAJE POLITIČKIH PRITISAKA NA RAD I NEOVISNOST TUŽILAŠTVA BiH I PORUČUJE SVIM GRAĐANIMA BiH DA NEĆE POPUSTITI POLITIČKIM PRITISCIMA

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije odbrambena niti sigurnosna agencija, nego pravosudna institucija koja se brine o poštivanju ljudskih prava i zakonitosti.

Ukoliko se ove aktivnosti nastave, tužilaštvo će o navedenim pritiscima upoznati sve nadležne domaće i međunarodne institucije, uključujući i VSTV BiH, jer je navedena praksa neprimjerena demokratskim državama.

Glavni tužilac nema zakonsku obavezu niti ovlaštenje da treba razgovarati o predmetima iz domena rada tužilaštva nigdje osim u sudnici, a pogotovo ne na sjednicama komisija u Parlamentu, ili bilo kojim političkim institucijama.

Tužilaštvo BiH iskazuje puno poštivanje i uvažavanje institucijama zakonodavne i izvršne vlasti u BiH koje predlažu i donose zakone, ali također se mora poštivati neovisno pravosuđe kao treći, ravnopravni stub vlasti. Parlament nije, niti može biti nadređen pravosudnoj vlasti, nego je ravnopravna institucija.

Niko, a naročito političari, neće i ne mogu odlučivati da li će tužilaštvo nekoga optužiti ili neće optužiti.

Svi nosioci pravosudnih funkcija, pa tako i tužioci, odgovaraju isključivo struci tj. VSTV-u BiH, koje ih bira i razrješava, a nikako političarima ni političkim tijelima.

Zakonom je decidno utvrđeno kome je Tužilaštvo BiH odgovorno i dužno da daje izjašnjenja.

Tužilaštvo BiH obavještava građane Bosne i Hercegovine da neće podleći nikakvim političkim pritiscima i da će istrajati u poštivanju zakonitosti i borbi protiv kriminala, korupcije i ratnih zločina. Tužilaštvo BiH u tome neće niko spriječiti, pa ni politički pritisci pojedinih političara.

Također, o rezultatima rada tužilaštva najbolje govore gotovo svakodnevne akcije po nalogu Tužilaštva BiH i podizanje optužnica protiv počinilaca svih vidova organiziranog kriminala, ratnih zločina, terorizma, kao i rasvjetljavanje više godina nerazjašnjenih teških ubistava, pljački i razbojništava, o kojima su građani BiH informirani putem medija.

U rasprave sa političarima nismo htjeli i ubuduće nećemo ulaziti jer smatramo da je šteta da se energija i rad tužilaštva, umjesto na predmete, usmjerava na političke rasprave.

O novim uspjesima i radu Tužilaštva BiH javnost će biti uskoro informirana, a riječ je o podizanju jedne od najvećih optužnica protiv organiziranog kriminala u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini.

S poštovanjem,

Goran Salihović

Glavni tužilac Tužilaštva BiH


 Štampaj


www.tuzilastvobih.gov.ba